Viaţa parohiilor: Activităţi gospodăreşti, caritative şi misionare la Biserica „Sfântul Spiridon“ din Botoşani

12 Decembrie 2007

▲ Astăzi, parohia „Sfântul Spiridon“ din Botoşani îşi serbează hramul ▲ Aseară, la biserică, un sobor de preoţi din Botoşani şi din împrejurimi a oficiat slujba Vecerniei, iar astăzi are loc Sfânta Liturghie ▲

Cu puţin timp înainte de hram, parohia „Sf. Spiridon“ din Botoşani a primit aprobările, avizele şi autorizaţiile pentru proiectul de restaurare a bisericii. „Restaurarea bisericii este o lucrare foarte dificilă. În expertiză s-a prevăzut consolidarea fundaţiei prin execuţia unei centuri, apoi se va executa o centură sus, la acoperiş. Acoperişul, la rândul său, trebuie schimbat în totalitate. Sunt şi multe injectări, o lucrare foarte pretenţioasă. Restaurarea unei biserici vechi este chiar mai dificilă decât o construcţie propriu-zisă. În curtea bisericii am o construcţie mare, o casă de prăznuire şi pot spune că mai uşor mi-ar fi să ridic încă două construcţii din acelea. Dar restaurarea bisericii este, bineînţeles, lucrul cel mai important“, a declarat pr. paroh Vasile Acatrinei.

Parohia a comandat deja toată partea lemnoasă de la acoperiş. Sunt necesari peste 20 de metri cubi de material lemnos: căpriori, grinzi s.a.m.d.

În prezent, se lucrează la finalizarea casei de prăznuire. Deja parterul funcţionează perfect, iar la etaj s-a lucrat toată toamna. S-au finalizat două camere de oaspeţi, cu băi separate şi cu toate utilităţile. „Am gletuit, am zugrăvit în var lavabil, am montat tâmplăria, între care nu mai puţin de şapte uşi, am parchetat, am făcut băile. Am tras căldură, apă curentă, mai trebuie să mobilăm. Toată lucrarea se ridică la valoarea de peste 200 de milioane de lei vechi“, a mai spus pr. paroh.

Sprijin pentru o fetiţă operată în China

Parohia „Sf. Spiridon“ are o bogată experienţă în ceea ce priveşte activităţile caritative şi misionare. De câte ori săracii au cerut, enoriaşii au găsit resurse să le ofere ajutor. De exemplu, au contribuit cu bani şi cu alimente la ajutorarea sinistraţilor din zonele afectate de inundaţii, au ajutat o fetiţă din parohie să meargă în China la o operaţie dificilă şi costisitoare. „La Paraclisul «Naşterea Maicii Domnului» şi Casa monahală «Panaghia» de pe Ceahlău, sfinţite în această vară, se regăseşte şi o parte din ajutorul parohiei noastre. În domeniul activităţilor misionare, am făcut, în vara aceasta, cu enoriaşii, un pelerinaj la mănăstirile din nordul Moldovei (foto), care a bucurat foarte mult pe cei care s-au învrednicit să participe“, a adăugat pr. Acatrinei.

De asemenea, printr-un parteneriat cu Grădiniţa nr. 5 din municipiul Botoşani, la fiecare mare sărbătoare, de Paşti, de Crăciun, de Sfântul Nicolae sau de 1 iunie, părintele paroh, împreună cu credincioşii, merge la grădiniţă cu un dar şi cu un cuvânt de folos pentru copii şi doamnele educatoare. De asemenea, la parohie mai activează un Centru ludic pentru copiii cu handicap, care se află mereu în atenţie.


Lasa un comentariu

Arhivă ediții

Contactează-ne!