„În vremea aceea a intrat Iisus în Capernaum. Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă, trăgea să moară. Și, auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să
Slujbă misionară în Parohia Dacia - Nicşeni
În Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” - Dacia, comuna Nicşeni, Protopopiatul Botoşani, judeţul Botoşani, a fost oficiată duminică, 28 iulie 2019, slujba Paraclisului Maicii Domnului. La final, a avut loc un concert de cântece patriotice.
Aproape 100 de credincioşi ai Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoşani au ajuns duminică, 28 iulie 2019, în Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” - Dacia, comuna Nicşeni, Protopopiatul Botoşani, judeţul Botoşani. Creştinii de la Botoşani au fost aşteptaţi de către preotul paroh Dumitru Adăscăliţei şi de către viceprimarul comunei Nicşeni, Marcela Patrar.
Cu acest prilej, s-a oficiat slujba Paraclisului Maicii Domnului şi Parastasul pentru eroii neamului, iar apoi Corul misionar „Sfântul Ioan Botezătorul” din Botoşani a interpretat câteva cântări patriotice şi cântece închinate satului românesc. În cuvântul de învăţătură, părintele misionar protopopesc Petru Fercal a vorbit despre frumuseţea credinţei trăită în satul românesc şi despre menţinerea tradiţiilor sănătoase, moştenite de la străbuni, care asigură unitate şi comuniune între fiii satului, aducând bucurie şi nădejde pentru o viaţă binecuvântată. „În duminici şi sărbători, creştinii merg la Sfânta Liturghie, citesc cu dragoste din Sfânta Scriptură şi din Vieţile Sfinţilor, întărindu-şi sufletele, ca să rămână plăcuţi lui Dumnezeu şi să împodobească cu viaţa lor virtuoasă familiile”, a remarcat preotul Petru Fercal. Preotul paroh Dumitru Adăscăliţei a mulţumit pentru acest popas duhovnicesc, arătând faptul că slujbele misionare reprezintă pentru parohie un eveniment şi o sărbătoare mult aşteptată: „Toţi suntem şi vom rămâne ataşaţi de satul nostru românesc, acest paradis care ne primeşte mereu cu braţele deschise, locul copilăriei noastre, poarta noastră spre vise, cu fântâni cu apă limpede de izvor şi cu arbori seculari, ce se zăresc printre poteci, ca o mărturie a veşniciei sale”.
Dacia, satul cu 30 de familii ortodoxe
La final, viceprimarul Marcela Patrar şi-a exprimat bucuria pentru organizarea acestei întâlniri, încurajând pelerinajul şi comuniunea între sate. A urmat o agapă creştină în curtea bisericii, pregătită şi oferită de enoriaşii Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”, la care au participat toţi cei prezenţi. Parohia „Pogorârea Sfântului Duh” Dacia - Nicşeni este suplinită de către preotul Dumitru Adăscăliţei de la Parohia Nicşeni. În această localitate trăiesc 30 de familii de creştini ortodocşi, cu 68 de suflete, şi 12 familii de penticostali, cu 84 de suflete, care au casă de adunare. Copiii din parohie învaţă simultan la şcoala din sat, care se află lângă biserică, iar elevii claselor V-VIII fac naveta la şcolile din Nicşeni şi Dorobanţi.
Locuitorii satului se ocupă în special cu creşterea animalelor, cu păstoritul şi cu agricultura. „Când poposeşti în satul Dacia, se adevereşte ceea ce a spus poetul Lucian Blaga: «Satul nostru este clădit în preajma bisericii, din care iradiază Dumnezeu». Simplitatea şi frumuseţea sunt mereu prezente, indiferent de anotimp sau momentul zilei. Oamenii trăiesc în sat aşa cum au apucat din bătrâni: frumos şi liniştit, cea mai mare avere a lor fiind credinţa în Dumnezeu şi pământul. Sufletul satului românesc nu a murit, el trăieşte încă prin generaţii, din suflet în suflet de om, găsindu-şi sălaş în inima şi mintea celor care îşi au rădăcinile în el”, a mai adăugat preotul misionar protopopesc Petru Fercal.