22 de tineri din Uricani, patru zile prin cultura Bucureștilor
„Împreună prin cultură în București” a fost titlul proiectului prin care 22 de copii și tineri din Uricani, județul Hunedoara, au vizitat, în perioada 12-15 aprilie, obiective culturale importante din capitala României și au trăit momente frumoase de prietenie și cunoaștere. Tinerii s-au arătat încântați de vizitarea Palatului Patriarhiei pentru prima dată în viață.
Însoțiți de Claudia Șandru, președinta Asociației Ținutul Momârlanilor, și de alți adulți implicați în amplul proiect „Împreună prin cultură prin Ținutul Momârlanilor”, tinerii din Uricani au avut parte de multe bucurii în vizita lor prin București.
Între obiectivele vizitate s-a aflat Banca Națională a României, despre care au aflat informații istorice interesante, inclusiv faptul că Palatul Vechi al Băncii Naţionale era considerat de arhitectul Ion Mincu „cea mai frumoasă clădire din București”. Copiii au văzut și au atins lingouri de aur adevărate și au descoperit cât de bogată este țara noastră prin zăcămintele de aur pe care încă le avem. Au primit și cadouri din partea băncii pentru interesul lor față de acest obiectiv cultural. O altă experiență fascinantă pentru ei a fost intrarea în frumoasa librărie Cărturești Carusel. S-au plimbat pe jos pe Calea Victoriei, aceasta fiind pietonală la sfârșit de săptămână, au admirat clădiri istorice precum Palatul CEC, Muzeul Național de Istorie, Hanul lui Manuc, dar și fermecătorul Centru Vechi. Copiii au trăit experienţa de a merge cu metroul și au vizitat apoi Palatul Cotroceni și Muzeul Cotroceni, unde au fost impresionați de obiectele care vorbesc despre familia regală a României.
La finalul primei lor zile de excursie în Bucureşti au participat la orele serii la emisiunea în direct „Bucuria poveștilor”, de la Radio TRINITAS. De altfel, realizatoarea Adriana Ene le-a devenit prietenă acestor tineri înainte de emisiune, ea fiind parte a proiectului de promovare a culturii momârlanilor, prin realizarea la Uricani a atelierelor de arta povestirii și jurnalism. „Minunata noastră prietenă i-a dus să viziteze studiourile TV TRINITAS, iar mai apoi o oră magică de emisiune în direct: «Bucuria poveștilor». Copiii au vorbit despre frumusețea ținutului nostru, s-au jucat cu biletele cu întrebări și au compus pe loc povești după obiectele extrase din pălăria magică, aşa cum au învățat la atelierele pe care Adriana le-a lucrat cu ei la Uricani”, a spus Claudia Șandru.
Tinerii au vizitat în zilele următoare Muzeul de Științe Naturale „Grigore Antipa”, apoi au beneficiat de ghidaj profesionist prin care au aflat lucruri frumoase despre clădirile importante de pe Calea Victoriei: Ateneul Român, Biblioteca Centrală Universitară, Muzeul Național de Artă al României, Cercul Militar, Teatrul Odeon. Au mers apoi în parcul de distracții.
Nu putea lipsi din programul lor o vizită la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti”, unde există o casă emblematică din ținutul momârlanilor, Casa lui Neag.
Deosebit de încântătoare li s-a părut copiilor vizitarea Palatului Patriarhiei, unde au avut parte de ghidaj și de unde au aflat lucruri fascinante din istoria acestei clădiri impresionante. De asemenea, au vizitat Catedrala Patriarhală și bisericile „Sfântul Ilie”-Rahova și Domnița Bălașa.
Excursia în București, organizată de Primăria Uricani și Asociaţia Ținutul Momârlanilor, a fost o recompensă pentru copiii și adolescenții care au participat la zecile de ateliere de arta povestirii, jurnalism și comunicare pe parcursul a șase luni, în cadrul proiectului desfășurat în Uricani, menit să promoveze cultura și tradițiile momârlanilor, dar și să păstreze meșteșugurile și datinile din acest ținut. „Asociaţia Ținutul Momârlanilor a luat fiinţă, pe de-o parte, din dorinţa de a cunoaşte, valorifica şi transmite generaţiei prezente şi viitoare zestrea tradiţiilor, obiceiurilor şi rosturilor momârlăneşti şi, pe de altă parte, din voinţa de a sprijini, stimula şi implementa proiecte cultural-educative, sociale şi turistice în vederea revitalizării şi dezvoltării ţinutului locuit de momârlani”, a spus Claudia Șandru, președinta Asociaţiei Ținutul Momârlanilor. Ținutul se află pe Valea Jiului, zonă situată la confluența dintre Ardeal și Oltenia, la adăpostul munților Retezat, Vâlcan, Parâng şi Şureanu.