88 de ani de la trecerea la cele veșnice a Episcopului-ctitor Roman Ciorogariu

Un articol de: Pr. Andi Constantin Bacter - 25 Ianuarie 2024

Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, a săvârşit Sfânta Liturghie, duminică, 21 ianuarie, la vechea Catedrală Episcopală, Biserica cu Lună din Oradea. La 21 ianuarie s-au împlinit 88 de ani de la trecerea la cele veșnice a Episcopului-ctitor Roman Ciorogariu al Oradiei.

Episcopul Roman Ciorogariu al Oradiei (6 decembrie 1852 - 21 ianuarie 1936) a fost primul episcop al cetății orădene de la reînființarea eparhiei (1920-1936), care își doarme somnul de veci în necropola Bisericii cu Lună, alături de episcopii Nicolae Popovici (1936-1950) și Vasile Coman (1970- 1992). 

Preasfinţitul Părinte Episcop Sofronie a adresat celor prezenţi un cuvânt de învăţătură despre chemarea vameșului Zaheu adresată de Mântuitorul Iisus Hristos (Luca 19, 1-10), subliniind forța extraordinară de convertire a Părintelui ceresc, Care nu cucerește printr-o autoritate punitivă, ci prin bunătatea-I fără margini și dragostea Sa copleșitoare descoperite de și prin Iisus Hristos - Fiul lui Dumnezeu și Fiul Omului -, Care este Chipul și Icoana prin Care poate fi cunoscut Tatăl, în Duhul Sfânt.

În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul l-a hirotonit diacon pe teologul Vlad-Teodor-Mihai Matei, pe seama Bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din Parohia Șuncuiuș, Protopopiatul Oradea. 

La final, soborul slujitor în frunte cu ierarhul a săvârşit slujba de pomenire pentru Episcopul Roman Ciorogariu al Oradiei. 

Pr. paroh Teodor-Dinu Cristea a mulţumit ierarhului pentru slujirea arhierească prilejuită de împlinirea a 88 de ani de la trecerea la cele veșnice a episcopului-ctitor al reînființatei Eparhii a Oradiei în urmă cu 88 de ani.

Preasfinţitul Episcop Sofronie a vorbit despre importanța prețuirii înaintașilor și strămoșilor, la loc de mare cinste, în sufletele orădenilor și bihorenilor dreptmăritori, fiind îndemnați de conștiința neamului nostru să îl așezăm pe „Arhi­ereul cu dreapta frântă”, Roman Ciorogariu, patronul spiritual al eparhiei, cel care a îndeplinit o veritabilă lucrare mucenicească, de neînfricat mărturisitor al lui Hristos și al valorilor neamului nostru românesc în vremuri tulburi.