A treia ediţie a simpozionului „Iubirea creştină“

Data: 16 Octombrie 2013
Un grup de 80 de elevi de la Colegiul Naţional „Traian Lalescu“ din Reşiţa, însoţiţi de părintele profesor Nicolae Chiosa şi profesorul Adrian Păunescu, au participat la cea de-a treia ediţie a simpozionului „Iubirea creştină“. În cadrul acestuia, tinerii au discutat despre iubirea creştină în contextul actual al societăţii contemporane.
 
Evenimentul a avut loc în perioada 11-13 octombrie şi s-a derulat cu binecuvântarea Preasfinţitului Lucian, Episcopul Caransebeşului, şi cu sprijinul conducerii Colegiului Naţional „Traian Lalescu“ din Reşiţa.
 
Dacă în ziua de vineri, 11 octombrie, tinerii au participat doar la o rugăciune de seară, ziua de sâmbătă, în schimb, a fost aleasă pentru rugăciune, discuţii şi raportări. Astfel, după rugăciunea de dimineaţă, tinerii au fost împărţiţi în cinci echipe şi au vizionat împreună un videoclip cu durata de 25 de minute, cu titlul „Iubirea creştină“. Apoi, câte doi membri din fiecare echipă au prezentat concluziile obţinute în urma analizării videoclipului.
 
După servirea mesei de prânz şi după discuţiile purtate între membrii echipelor, tinerii aleşi să vorbească în numele grupurilor pe care le reprezentau, s-au ridicat la înălţimea provocării şi au evidenţiat un aspect sau mai multe aspecte ale percepţiei contemporane asupra iubirii, în general sau asupra iubirii ca şi însuşire dumnezeiască. 
 
Spre seară, tinerii au avut bucuria de a asculta mesajul părintelui Giorgio Paolini, coordonatorul proiectului „Da EurHope a EurHome“, desfăşurat în fiecare vară în parohiile Pesaro şi Loreto, Italia. După servirea cinei, tinerii au participat la rugăciunea de seară, în cadrul căreia fiecare tânăr a aprins o lumânare şi s-a rugat pentru cei dragi. 
 
Ziua de duminică a debutat cu rugăciunea de dimineaţă, apoi cu participarea la slujba Sfintei Liturghii de la Catedrala episcopală din Caransebeş. După slujbă, tinerii s-au îndreptat înspre casă, dând laudă şi mărire lui Dumnezeu pentru momentele frumoase şi emoţionante petrecute în această perioadă la Herculane. 
 
Acest simpozion a reprezentat şansa de a uni tinerii în jurul unei virtuţi creştine, iubirea şi de a-i ajuta să se descopere unii altora, urmărindu-se astfel formarea unei mari familii creştine, în care fiecare să iubească şi sa se simtă iubit. (Prof. Adrian Păunescu)