Acneea nu se tratează prin expunere excesivă la soare!

Data: 08 August 2024

Presa din Marea Britanie semnalează o tendință periculoasă pentru sănătate promovată de unii influenceri pe rețelele sociale, care au declanșat o adevărată campanie împotriva utilizării cremelor de protecție solară, pe motiv că acestea ar împiedica procesul de sinteză al vitaminei D în organism. Mai mult, ei îndeamnă la expunerea excesivă la soare, susținând că astfel se poate trata tenul acneic. Specialiştii reacţionează prompt: „Nu așa se tratează acneea!” Ei vorbesc şi despre pericolul expunerii excesive şi neprotejate la soare. 

La ora actuală există tratamente mult mai eficiente și mai sigure pentru a trata acneea și alte afecțiuni ale pielii, decât expunerea la soare, care prezintă riscuri: duc la îmbătrânirea prematură a pielii și la apariția cancerului, atrag atenția medicii dermatologi. Posibilitatea apariției cancerului cutanat este chiar dublă în cazul celor care pe parcursul vieții au avut mai mult de 5 episoade de arsuri ale pielii provocate de expunerea excesivă la soare, avertizează experții Fundației Britanice de Dermatologie, citați de cotidianul Daily Mail.

Presupusele beneficii invocate de acești influenceri au legătură cu starea de relaxare pe care oamenii o simt când stau la plajă și cu efectul antiinflamator pe care îl au într-o oarecare măsură radiațiile ultraviolete. 

Dar arsurile solare și chiar și simpla bronzare a pielii produc modificări ale ADN-ului la nivelul celulelor epidermei. Apariția acestor modificări stimulează sinteza melaninei, pigmentul care determină colorarea pielii (bronzarea) și care joacă un rol important în protecția împotriva efectelor radiațiilor solare. Este însă extrem de dificil de monitorizat nivelul de radiații solare la care ne putem expune fără riscuri, de aceea se recomandă folosirea cremelor de protecție solară. Și chiar dacă pielea bronzată este considerată de multe ori ca fiind un reper-standard de frumusețe, ar fi bine să ne gândim și la faptul că ea indică, în egală măsură, cât de mult a fost afectată pielea de expunerea la soare: cu cât nuanța de bronz este mai închisă, cu atât înseamnă că organismul a produs mai multă melanină, în încercarea de a împiedica mutațiile pe care radiațiile solare le provoacă la nivelul celulelor pielii și, implicit, riscul de cancer, care crește și mai mult în cazul arsurilor solare.

Medicii dermatologi demontează cu argumente științifice și afirmațiile celor care susțin că loțiunile de protecție solară ar împiedica organismul să producă vitamina D, proces în care un rol important îl are expunerea la soare. Există studii care au demonstrat că protecțiile solare nu împiedică sinteza acestei vitamine atât de importantă pentru sănătatea oaselor și pentru imunitate și că prevenirea arsurilor solare este crucială pentru sănătatea pielii. 

Timpul optim de expunere la soare pentru a ne asigura necesarul de vitamină D în organism depinde de la persoană la persoană. Potrivit experților Fundației Britanice de Dermatologie, în cazul persoanelor cu piele deschisă este suficientă expunerea la soare timp de 10-15 minute zilnic, iar în cazul persoanelor cu ten mai închis la culoare este nevoie de 25-40 de minute zilnic.

Majoritatea oamenilor își pot asigura acest necesar din expunerea la soare, dar și printr-o alimentație echilibrată. Alimente precum peștele gras, carnea roșie, gălbenușurile de ou și cerealele sunt cele mai bune surse de vitamina D. (I. N.)