Acolo de unde copiii nu vor mai vrea să plece
Dragi copii, dacă vreți să conduceți o rachetă, să operați un pacient, să creați pești, să manipulați roboți, să cântați la clopoței, să deveniți oameni de radio ori de televiziune, să pilotați un submarin și să aflați o mulțime de lucruri spectaculoase, toate sunt acum la dispoziția voastră, ba încă gratis! Părinți, bunici și profesori care citiți aceste rânduri, nu întârziați să duceți copiii în proaspăt inauguratul Muzeu al Copiilor din București, primul din țară, un loc fermecător și în același timp instructiv, în care vor învăța într-un tur cât într-o lună de școală.
Am fost preluați de Cătălin Bîrsan, reprezentant PROEDUS (Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive Bucureşti), care s-a dovedit a fi un ghid supercompetent, dar și un om foarte pasionat de ceea ce face.
În continuare, expoziția costumelor de epocă a Creart, plus jocuri din perioada antebelică și porturi tradiționale. O informație în exclusivitate pentru „Ziarul Lumina“: cineva a contactat de curând muzeul anunțând că are o impresionantă colecție de jucării... La sugestia noastră, Cătălin Bîrsan a promis că se vor gândi și la un atelier de jocuri, care să nu fie doar văzute, ci și jucate. Sunt deja în plan ateliere de teatru, gătit (pentru care există o bucătărie senzaţională, cu 6 bancuri de lucru, instalaţii de apă, frigider, cuptor, hotă, tot ce trebuie - activitate deocamdată suspendată de COVID-19 (căci nu poţi da masca jos să guşti), de dezvoltare personală și de public speaking.
În zona Operei Comice există o simpatică simulare a culiselor (copiii pot să intre în „culise” și să iasă în „scenă”), o minisală de teatru și copacul care dansează după versurile pe care le rostește! La rândul său, Teatrul Țăndărică expune păpușile sale originale, din lemn, și o desfășurare cronologică a realizării unei marionete, de la desen până la produsul final.
Scheletul Gică și pacientul care țipă
În zona de geografie-istorie, foarte interesantă și utilă este harta interactivă a României, unde gazdă este „domnul Fane, pasionat de istorie de numa-numa!”. Harta poate fi prezentată administrativ (pe județe), hidrologic, climatic, cu formele de relief sau cu vegetația, plus detalii pentru fiecare județ. Sunt proiectate pe mai multe ecrane imagini cu locuri frumoase din țară (printre care ne-am bucurat să vedem Patriarhia, biserici și mănăstiri).
În zona de chimie, deși eram preveniți, ne-a stat inima-n loc când ne-a sărit în față Profesorul Trăsnit, strigând „Bună dimineațaaaa! Poftiți la experimenteee!” E o zonă dezinfectată cu grijă, obiect cu obiect, după fiecare grup, și unde copiii se pot juca de-a chimiștii.
În zona multimedia, vizitatorii primesc informații despre istoria filmului și a fotografiei, pot vedea o rolă de peliculă, li se spune că „mai întâi citim cartea, pe urmă vedem filmul și la urmă jucăm jocul”, se fotografiază, apoi se inițiază în tainele a trei tipuri de studio: radio, montaj video și televiziune, cu tot cu prompter, monitoare, regie tehnică etc.
Zâmbetul, cel mai frumos feed-back
Funcționarea muzeului este finanțată de la bugetul local, iar intrarea este gratuită până la sfârșitul acestui an, ulterior urmând să se plătească un preț modest, diferența fiind, de asemenea, asigurată de Primăria Capitalei.
Uimitor, proiectul n-a fost realizat de către vreo firmă privată, ci e rezultatul unui brainstorming al celor de la PROEDUS! După care aparatura și materialele au fost obținute în urma licitațiilor, iar amenajarea s-a făcut, țineți-vă bine, într-o lună și jumătate! Din care, precizează Cătălin Bîrsan, două săptămâni au fost consumate de formalități și hârtii. Dar „aici a lucrat o armată de oameni”, explică el performanța. Iar de lucrat se lucrează și acum, pentru că muzeul urmează să fie extins cu alte colecții. În cadrul expoziției temporare de la etaj se va sărbători Crăciunul. Aici va fi mereu ceva nou: „Suntem în parteneriat cu Expo Arte, Creart, Teatrul Ion Creangă, Opera Comică pentru Copii, Teatrul Țăndărică și în discuții cu Politehnica pentru zona de robotică”.