Activități didactice ale profesorilor de religie din municipiul Bacău
Profesorii de religie din municipiul Bacău s-au întâlnit în perioada 20 mai - 7 iunie în cadrul celor trei cercuri metodice ale municipiului, respectiv Bacău Nord, Bacău Sud și Bacău Liceu. Evenimentele s-au desfășurat cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, sub coordonarea părintelui profesor Adrian Alexandrescu, inspector școlar pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Școlar Județean Bacău.
Pentru a marca 100 de ani de învățământ economic băcăuan, ședința Cercului metodic de religie pentru profesorii de liceu s-a desfășurat în cadrul Colegiului Economic „Ion Ghica”, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. Cu această ocazie, părintele Răzvan-Constantin Lucinschi, profesor de religie în unitatea școlară amintită, a susținut activitatea demonstrativă cu tema „Superstiție și magie”, la clasa a X-a. Lecția, atractivă și interesantă, a fost îmbogățită și de utilizarea mijloacelor tehnice, elevii fiind implicați în propriul act de învățare. În cadrul aceleiași întâlniri, profesorul Adrian-Viorel Nechita, de la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan cel Mare” Bacău, a prezentat referatul cu tema „Implicarea elevilor în proiecte educaționale online în vederea dezvoltării abilităților, a creativității și a încrederii în propriile forțe/capacități”. Plecând de la istoricul proiectelor educaționale, care își au originea în școala arhitecturală italiană a secolului al XVI-lea, trecând apoi prin contribuțiile lui John Dewey și William Heard Kilpatrick, cadrul didactic a urmărit evoluția metodei până în zilele noastre. Au fost identificate și tipologii, precondiții și structuri ale proiectelor educaționale.
Școala Gimnazială „Constantin Platon” a găzduit ședința Cercului metodic de religie Bacău Nord. Materialul, explicat de către profesoara Maria Manuela Neculcea, director adjunct al instituției de învățământ, s-a axat pe recomandarea modelelor de bune practici în utilizarea activității de predare online. Părintele Adrian-Constantin Bârdan a susținut lecția demonstrativă intitulată „Ajutorul oferit semenilor”, la clasa a V-a. Întâlnirea Cercului metodic Bacău Sud s-a desfășurat la Școala Gimnazială Cleja. Cu acest prilej, lecția demonstrativă denumită „Darurile Duhului Sfânt” a fost susținută de profesoara Angela Șarig, iar referatul a fost pregătit de prof. Antoaneta Iacob. Lucrările s-au remarcat prin dinamism și interactivitate.
Ședințele de cerc metodic sunt activități de perfecționare, desfășurate de trei ori pe parcursul unui an școlar, fiind subscrise cercurilor metodice ale judeţului Bacău.