„Aici este casa mea”
„Aici am învăţat să mă comport”. „În urma lecţiilor suplimentare predate de pedagogii de la centru, notele mele au crescut”. „Petrec mai mult timp aici decât acasă. Aici este casa mea”. Acestea sunt câteva dintre impresiile copiilor care iau parte la programele derulate în cadrul Centrului de zi al Asociaţiei „Sfântul Arhidiacon Ştefan” de la Biserica „Sfinții Arhangheli” – Parc Ghencea I. În mai bine de 10 ani de activitate, numeroși tineri au fost încurajaţi să-şi urmeze drumul în viaţă cu mai multă încredere în forţele proprii. Cei mai mulţi se întorc, după ani, la cei care le-au dat aripi şi îi ajută cum pot ei mai bine pe copiii proveniţi din familiile defavorizate.
O atmosferă prietenească, zâmbet şi multă culoare. Este cadrul zilnic în care se întâlnesc, învaţă, se joacă şi iau masa gratuit copiii înscrişi în programul Asociaţiei „Sfântul Arhidiacon Ştefan”, înfiinţată la iniţiativa părintelui Ştefan Stanciu, parohul Bisericii „Sfinții Arhangheli” – Parc Ghencea I. Într-una din după-amiezi, i-am găsit pe cei de vârste mici în sala de clase a centrului de zi, amenajat în clădirea centrului comunitar construit în incinta sfântului locaş. Luau masa la cantina socială. Aici mănâncă gratuit de luni până vineri aproximativ 140 de persoane (100 adulţi şi 40 de copii) cu posibilităţi financiare reduse. După prânz, copiii au coborât în sala de clasă a centrului de zi. Conştiincioşi, au început să lucreze la temele pe care le aveau de pregătit pentru cursurile din ziua următoare. Dornici să deprindă cunoştinţe noi, ascultă cu atenţie indicaţiile pedagogilor şcolari. Raluca Turcu este una dintre „Doamnele” preferate ale elevilor. Este de un an şi jumătate în centru, dar a reuşit să îi cucerească repede pe micuţi şi să îi ajute realmente în activitatea lor şcolară.
„Cinci zile pe săptămână, timp de 8 ore, mă ocup împreună cu colega mea de aproape 50 de copii, cu vârste cuprinse între 6 și 15 ani. Muncim individual cu ei. Facem teme, lucrăm suplimentar, îi învăţăm să se comporte, iar dacă avem timp liber îi implicăm şi în alte activităţi. Jocurile logice, jocurile de socializare sau dialogul liber cu ei se înscriu în lista preferinţelor.
Mergem şi în tabere şi excursii. În timp, între noi s-a creat o legătură foarte puternică, bazată pe încredere şi respect, în aşa fel încât noi suntem primele care aflăm despre problemele pe care le întâmpină în familie, la şcoală sau în societate. Este îmbucurător faptul că după ce cresc nu ne uită şi se alătură echipei de voluntari”, explică Raluca Turcu.
Mai mult, serviciile oferite în cadrul centrului de zi se adresează şi liceenilor care întâmpină dificultăţi şcolare, educaţionale şi/sau materiale, sau care se pregătesc pentru examenele naţionale.
Drum lin spre viitor
Copiii sunt deschişi noilor vizitatori şi răspund cu francheţe întrebărilor. Andrada Gabriela Genoiu are 8 ani, îi plac mult dulciurile, să confecţioneze felicitări şi să ajute „lumea săracă”, după cum singură declară. Când am întâlnit-o, nota cu creionul pe un caiet suplimentar de religie. „Îmi place să învăţ despre Dumnezeu. El este Tatăl tuturor”, mai spune fetiţa.
Pentru Alexandra Ioana Moraru (10 ani), clădirea de lângă biserică unde vine în fiecare zi este un fel de „after-school, fiindcă aici îmi fac temele, mă joc cu prietenii şi învăţ foarte multe de la Miruna şi Raluca. Cea mai frumoasă amintire o am de la ziua mea, pe care am serbat-o în 9 ianuarie.”
Ionuţ Badea (8 ani) a venit recent în grupul prietenilor de la Centrul comunitar – Ghencea. Are simţul umorului şi cântă foarte frumos. La fel ca și Ana Maria Daniela Simion (10 ani), Denisa Gabriela Vasilescu (8 ani) ori ca Ştefan Peţa (10 ani), şi-a perfecţionat noţiunile de bune maniere şcolare, a învăţat să valorifice inteligent şi eficient timpul liber.
Doamna Miruna Nistor, manager de proiect, lucrează de 12 ani la Asociaţia „Sfântul Arhidiacon Ştefan” şi a ținut să precizeze: „Sprijinul pe care îl acordăm acestor copii are ca scop prevenirea abandonului şcolar. Încercăm să le oferim nu doar suport educaţional, ci şi suport emoţional, financiar, rechizite, produse de igienă. Printr-un parteneriat cu o fundaţie avem posibilitatea de a sprijini tinerii şi părinţii copiilor noştri în identificarea unor cursuri şi meserii potrivite lor. Mai mult, avem posibilitatea de a plăti cursuri de formare profesională pentru aceştia.
De curând, o mămică proaspăt intrată în programul de consiliere a identificat un loc de muncă, o alta a schimbat traiectoria profesională prin cursurile pe care i le-am pus la dispoziţie. Avem o seamă de tineri care prin acest sprijin financiar descoperă limba engleză. Ţin să amintesc în mod deosebit de tinerii plecaţi în afara ţării, care atunci când vin în ţară ne vizitează întotdeauna şi pe noi, prilej cu care îi rugăm să îşi spună povestea în faţa copiilor şi să îi motiveze în felul acesta.”
De asemenea, beneficiarii – copii şi părinţi – au parte şi de consiliere psihologică gratuită. Adulţilor li se oferă, tot în regim gratuit, consiliere juridică (informare şi documentare cu privire la servicii publice, programe neguvernamentale de sprijin, legislaţie, acompaniere în efectuarea unor demersuri, solicitarea anumitor drepturi).