Album dedicat Doamnei Maria Brâncoveanu lansat la ARCUB

Un articol de: Diac. Andrei Butu - 07 Aprilie 2022

La sediul ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului București a avut loc joi, 7 aprilie 2022, lansarea primului volum al albumului „Maria, doamna voievodului sfânt Constantin Brâncoveanu”. Volumul este alcătuit de Iuliana Mateescu, consilier cultural al Arhi­episcopiei Râmnicului, și prezintă viața Mariei Brâncoveanu, conturând portretul ei ca mamă și doamnă a țării.

La evenimentul cultural a fost prezent și Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucu­reștilor, precum și alte persona­lități ale culturii române.

În deschidere au vorbit Mihaela Păun, director ARCUB; părintele Constantin Olariu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Râmnicu­lui, și ­Irina Cîrstina, muzeograf la Complexul Național Muzeal ­„Cur­tea Domnească” din Târgo­viște.

În continuare, au fost proiectate un material video cu informații și imagini din album și un film animat care prezintă o frescă unică aflată în bolnița Mănăstirii Hurezi, ctitorie a Mariei Brâncoveanu.

La final, Preasfințitul Părinte ­Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a subliniat că Maria Brâncoveanu reprezintă o importantă filă din istoria culturii și spiritualității românești: „Maria Brâncoveanu a purtat cu mare sacrificiu crucea, împreună cu fiicele ei și cu neamurile care au rămas credincioase voievodului. (...) A suferit mult, căutând îndată după decapitarea soțului, a fiilor și a ginerelui ei să aducă trupurile lor în țara pe care Brâncovenii au iubit-o. Trupurile lor au fost pescuite din apele Bosforului și așezate în Mănăstirea «Adormirea Maicii Domnului» din insula Halki. Chiar înainte de a se împlini șapte ani de la martiriul lor, au ajuns pe ascuns în una din ctitoriile lor, aflată nu departe de acest loc în care ne aflăm. Maria Brâncoveanu reprezintă una dintre cele mai frumoase pagini de istorie, la fel de frumoasă și de importantă ca aceea pe care a izvodit-o marele ei soț, Sfântul Constantin Brâncoveanu”.