Alcoolurile tari distrug sistemul nervosss

Data: 03 Iunie 2010

Marcela D., Oradea: "Am citit pe site-ul "Ziarului Lumina" mai multe articole referitoare la consumul de alcool şi tutun. Aş dori să ştiu, mai detaliat, ce efecte au acestea asupra organismului. Vă mulţumesc!"

Prof. Constantin Milică: Alcoolurile tari şi tutunul, consumate în mod constant şi în cantităţi mari, afectează întreg organismul, provocând tulburări morfofuncţionale neuroendocrine, cardiovasculare, renale, musculare şi în special hepatice. Se produc tulburări complexe, cu scăderea capacităţii fizice şi intelectuale şi scăderea duratei de viaţă. Semnele clinice sunt, la început, moderate, ca: oboseală, ameţeli, cefalee, insomnii, tulburări de echilibru, de memorie, dureri la mers forţat. Treptat, fenomenele se agravează, cu riscul apariţiei anginei pectorale şi a infarctului de miocard, ramolismentul, hemoragia cerebrală, arteriopatia periferică a membrelor inferioare, până la cangrenă. La femei, abuzul de alcool duce la deteriorarea pielii, prin vasodilataţie cutanată, până la îmbătrânirea prematură a tenului, ce devine ofilit, ridat, zbârcit. Alcoolurile tari dăunează asupra sistemului nervos, distrug trupul, memoria şi creierul. Nu poate fi neglijat faptul că alcoolul bagă în ospiciu circa 40% dintre persoanele cu boli psihice, iar în închisori - 30-40% dintre criminalii şi delincvenţii juvenili. Tutunul, prin substanţele toxice pe care le conţine, produce o uzură prematură şi îmbătrânire precoce, fumatul fiind considerat una dintre cele mai periculoase toxicomanii, prin caracterul său de masă. Dacă fumatul începe din perioada de creştere, produce o scădere în dezvoltarea corpului. Însă, trebuie să reţineţi că nu numai alcoolul şi tutunul au efecte grave asupra organismului, ci şi băuturile răcoritoare sintetice, cu mult zahăr şi aditivi sintetici (E-uri). De aceea, este recomandată înlocuirea lor cu sucuri naturale, preparate în casă, eventual fără zahăr. Cu mare efect se recomandă ca dimineaţa şi seara să se consume o limonadă cu multă lămâie şi cu 1-2 linguriţe de miere. Se va renunţa treptat la cafea, pentru a fi înlocuită cu ceai verde sau alte băuturi naturiste energizante. Respectarea acestor diete ar asigura o întinerire cu 10-15 ani, mărind potenţialul energetic, vitalitatea, păstrarea memoriei şi rezistenţa la boli. Sunt concludente statisticile care arată că restricţiile calorice şi controlul diurn al alimentaţiei la japonezi reduc substanţial mortalitatea în comparaţie cu SUA, şi anume de 16 ori la bolile cardiovasculare, de 5 ori la cancerele mamare şi de 3 ori la cancerele de colon.