Analize și consultații gratuite pentru 100 de persoane
Voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului au fost marți, 13 noiembrie, în localitatea Afumați din județul Ilfov, unde au recoltat probe pentru realizarea analizelor medicale ale categoriilor sociale defavorizate, în special persoanele neasigurate din această localitate. Inițiativa voluntarilor a avut parte de susținerea preoților și a oficialităților locale și de suportul echipei medicale a clinicii Polimed și a companiei Medist.
Prima etapă a ediției cu nr. 57 a campaniei „Sănătate pentru sate” s-a desfășurat în localitatea ilfoveană Afumați, unde peste 100 de persoane s-au prezentat la centrul mobil medical al voluntarilor pentru a beneficia de analize medicale gratuite. Procedura de lucru a edițiilor campaniei medicale prevede ca echipa medicală să se deplaseze de două ori în comunități defavorizate pentru recoltarea probelor biologice necesare analizelor medicale și apoi la sosirea rezultatelor acestora. Astfel, sâmbătă, voluntarii Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului vor reveni în localitatea Afumați cu o echipă formată din personal medical și de suport care va acorda consultații gratuite celor investigați, precum și altor oameni aflați în nevoi, care se vor prezenta la echipa medicală. Va fi prezentă o echipă multidisciplinară formată din medici cu următoarele specializări: cardiologie, medicină internă, medicină de familie, diabetologie, gastroenterologie, psihiatrie, psihologie, recuperare medicală. Toți beneficiarii vor fi investigați ecograf și EKG, ne-a transmis Dănuț Prună, coordonatorul echipei de voluntari ai Paraclisului Catedralei Naționale. De asemenea, medicii prezenți au încercat să facă analize cât mai complete petru persoanele defavorizate. „S-au recoltat analize uzuale, acestea urmărind funcțiile renale, funcțiile hepatice. Pe lângă acestea s-au recoltat hemoglobina glicozilată, pentru femei TSH-ul, un marker tiroidian, pentru bărbați PSA-ul, care e un marker de prostată. Pentru copii, pe lângă cele uzuale, un grup sanguin și un Rh”, a spus Constanța Manea, asistent medical la Polimed.
La fel ca și în alte zone, acțiunea voluntarilor a fost sprijinită de preoții din cadrul comunității. „Unii enoriași mi-au și spus că este un mare beneficiu faptul că Patriarhia Română vine în ajutorul lor pentru că sunt singuri și nimeni nu vine să îi mai cerceteze”, a spus preotul paroh Florin Ionică, Parohia Afumați.