Arhiepiscopul Râmnicului la ceas aniversar

Data: 11 Iunie 2024

Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie a sărbă­torit sâmbătă, 8 iunie, un deceniu de la întro­nizarea sa în demnitatea de Arhiepiscop al Râmnicului. Ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea, împreună cu Preasfințitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, și cu Preasfințitul Părinte Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei.  

La finalul Sfintei Liturghii a fost săvârșită slujba de Te Deum la momente festive de către Preasfințitul Părinte Episcop Andrei, care a rostit un cuvânt de felicitare pentru Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie, vorbind despre „Vocația arhipăstorului în Biserică”, conform site-ului eparhiei, arhiepiscopiaramnicului.ro.

„Cea dintâi calitate a păstorului este aceea de a avea o inimă milostivă care suferă pentru credincioși, o inimă plină de iubire pentru Biserica strămoșească. Păstorul cel bun pune mult suflet în tot ceea ce face pentru mântuirea păstoriților. Preotul trebuie să aibă conștiința că face parte din Biserica lui Hristos și că are identitate doar prin ierarhul său. Aici, în Eparhia Râmnicului, au fost ierarhi cu viață sfântă, ca Sfântul Ierarh Calinic și Sfântul Antim Ivireanul, dar și monahi cu viață sfântă, cărora Înalt­preasfinția Voastră v-ați străduit să le urmați exemplul credinței. Noi, pe pământ, nu suntem altceva decât mâinile lui Dumnezeu prelungite în istorie. În acești 10 ani de arhipăstorire ați arătat grijă pentru om, grijă pentru Biserică, grijă pentru slovă, grijă pentru ctitorii mănăs­tirești și grijă pentru mântuirea păstori­ților”, a spus Episcopul Covasnei și Harghitei.

Mesaje de felicitare au transmis, în continuare, Preasfințitul Episcop Datev Hagopian, Întâistătătorul Eparhiei Armene din România, Ciprian Vasile Olinici, secretar de stat pentru culte, și Vasile Bănescu, consilier patriarhal.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Varsanufie a spus că „orice timp înveșmântat prin slujire de mireasma Duhului Sfânt este unul al plinirii și al înnoirii permanente, pentru că Duhul Sfânt este Cel Care lucrează în noi și ne întărește spre a înmulți darurile primite de la Dumnezeu”.

„Lucrarea de înnoire se înfăptuiește, desigur, prin conlucrarea slujitorilor Sfintelor Altare, a monahilor, monahiilor și a credincioșilor acestei eparhii, a autorităților locale și a multor oameni de bine, care au devenit făclii aprinse ce încălzesc inimile credincioșilor, făcându-se împreună-lucrători în vestirea Evangheliei, după cum mărturisește însăși cântarea Bisericii: «Pe toate le dă Duhul Sfânt: izvorăște prorocii, sfințește pe preoți, pe cei necărturari i-a învățat înțelepciune, pe pescari teologi i-a arătat și toată rânduiala Bisericii o plinește»”, a mai spus Înaltpreasfinția Sa.