Aronia, un antioxidant mai puternic decât afinele sau coacăzele
Aronia este fructul unui arbust înrudit cu măceșul și face parte din familia Rosaceae. Este o plantă nativă din America de Nord, însă este cultivată și în România deoarece are concentrații mari de vitamine și substanțe nutritive cu proprietăți benefice pentru sănătate. În scop terapeutic, sunt folosite fructele, considerate printre cei mai puternici antioxidanți ai naturii, mai puternici decât afinele sau coacăzele. Acestea sunt mici, de culoare neagră, cu gust amar și astringent. Sunt foarte nutritive și conțin, printre altele, tanin, zaharuri, vitamina C, provitamina A, vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9, PP, C, E, K, fier, potasiu, fosfor, calciu, magneziu, mangan, iod, molibden, săruri minerale, numeroși antioxidanți, acid folic, concentrații foarte ridicate de polifenoli, flavonizi, antocianine etc.
Consumul regulat de aronia ajută la sănătatea creierului, inclusiv la prevenirea pierderilor de memorie, pierderea echilibrului și a coordonării, Alzheimer. Acestea sunt benefice și în tratarea altor afecțiuni: ale ficatului și vezicii biliare, stomacului și sistemului digestiv. Ajută în caz de alergii și rinite, boli de piele, boli de inimă, intoxicații, iradiații, hipertensiune arterială, arteroscleroză, afecțiuni ale vaselor de sânge și capilarelor, boli contagioase ale copilariei (vărsat de vânt, varicela, variola etc.), diverse tipuri de cancer, afecțiuni ale tiroidei, inclusiv diabet. Totodată, îmbunătățesc sistemul imunitar, echilibrează metabolismul, scad nivelul hormonilor de stres. Proprietățile antiseptice ale fructului de aronia, îl recomandă ca un puternic remediu în răceli, prevenirea infecțiilor virale și bacteriene. Acestea se pot consuma ca atare, sub formă de suc, în compoturi, dulcețuri, jeleuri, uscate sau congelate.
Rețete:
Brioșe cu fructe de aronia
Ingrediente: 1 cană de făină de ovăz integral, 1 cană de făină albă, 100 g de zahăr brut, 4 lingurițe praf de copt, 1 cană de fructe de aronia, 1 ou, 1 cană de lapte, 150 ml ulei de cocos.
Mod de preparare: Se amestecă într-un bol făina cu praful de copt, apoi se adaugă oul, laptele și uleiul și se amestecă bine până se obține un aluat ca o smântână groasă; se adaugă fructele de aronia și se pune compoziția în formele de brioșe. Se coc timp de 20-30 de minute la 200 C, după care se scot și se lasă la răcit.
Dulceață de aronia
Ingrediente: 1 kg fructe de aronia, 800 g de zahăr, 1 lămâie, 1 bețișor de scorțișoară.
Mod de preparare: Se spală fructele, se curăță de codițe și se pun într-un vas în straturi alternative cu zahărul; se lasă vasul acoperit până a doua zi, apoi se adaugă o cană de apă, bățul de scorțișoară și se fierbe la foc potrivit până când fructele de înmoaie și siropul se leagă bine; se pune zeama de lămâie, se mai fierbe 10 minute, după care se pune fierbinte în borcane sterilizate.