Ateliere educaționale la Parohia Iancu Vechi-Mătăsari
La Biserica Iancu Vechi-Mătăsari din cadrul Protopopiatului Sector 2 Capitală, situată la intersecția dintre strada Mătăsari și bulevardul Pache Protopopescu, rugăciunea se împletește cu munca și educația. Sâmbăta și duminica, biserica este plină de copii care participă la atelierele din cadrul programelor educaționale desfășurate aici. În acest fel, parohia cultivă talentele și vine în întâmpinarea nevoilor celor mici.
Dezvoltarea multilaterală a unui copil poate fi costisitoare pentru părinți, de aceea Parohia Iancu Vechi-Mătăsari organizează gratuit, sub îndrumarea specialiștilor, programe care urmăresc dezvoltarea personalității copiilor, inteligența și abilitățile de comunicare ale acestora. Așa se face că, în fiecare sâmbătă și duminică, locașul parohiei devine o adevărată biserică a copiilor, unde membrii comunității împletesc bucuria Liturghiei cu responsabilitatea pentru educația tinerei generații.
Cursuri de limba engleză
Dacă în interiorul principal al locașului de închinăciune, proaspăt împodobit în veșmântul luminos al picturii, era liniște și stare de rugăciune, jos, la demisolul bisericii, copiii vorbeau și cântau în limba lui Shakespeare. Ei participau la cursurile de engleză organizate de parohie. Acestea sunt gratuite, au o durată de 75 de minute și sunt organizate în parteneriat cu Shakespeare School București. Cei care predau sunt profesori de engleză din cadrul parohiei și elevi voluntari olimpici, care folosesc metode moderne și interactive de învățare a unei limbi străine. Cursul este organizat pe grupe alcătuite din 10-12 copii apropiați ca vârstă și nivel de cunoștințe. Pentru a-i ajuta pe cei mici să înțeleagă mai bine cultura britanică nu lipsește, desigur, ceaiul, care este oferit de voluntarii Departamentului de copii și tineret al parohiei.
Profesorul coordonator, Elena Stoica, spune că se simte împlinită sufletește, ajutându-i pe copii să învețe limba engleză: „Ca profesor, săptămâna mea este foarte grea, am multă treabă cu cei mici la școala unde predau, dar recunosc, aștept să vină sâmbăta pentru că sufletește mă simt împlinită ajutându-i pe acești copii de doar 4 ani. Șansa mea este că toți elevii și studenții voluntari care participă la curs sunt bine pregătiți și cunosc și puțină pedagogie, în sensul că au învățat cum este studiul cu copilul. Limba engleză este o limbă foarte sonoră și atractivă, iar noi de fiecare dată, pe lângă cărțile pe care le avem aici, venim suplimentar cu diverse fișe de lucru pe niveluri de pregătire și, într-adevăr, se vede un real progres pentru copii. E o mare plăcere să lucrez cu copiii. Lucrez de mai bine de 25 de ani, dar sufletește mă simt împlinită, aici, la acest curs de engleză. Îi văd pe copii că zâmbesc și vin indiferent de condițiile meteorologice, iar aceasta înseamnă o mare realizare și bucurie”. Profesorii și voluntarii fac, periodic, evaluări copiilor participanți la curs pentru a fi repartizați în grupe de același nivel de cunoștințe.
Atelier de pictură
În fiecare sâmbătă, o altă grupă de copii e prezentă la Mătăsari. Înconjurați de icoane și tablouri cu diferite motive, micii artiști pot fi surprinși cu pensule în mâini și acuarele la îndemână, încercând să dea viață planșei albe de pe șevalet, sub atenta îndrumare a profesoarei Valeria Tofan. Sunt copiii care participă la Atelierul de pictură „Sfântul Eustație”. Acesta se desfășoară tot în spațiul generos al demisolului bisericii, imediat după terminarea cursului de limba engleză și este adresat tuturor copiilor și adolescenților cu aptitudini artistice. Despre acest atelier ne-a vorbit profesoara Valeria Tofan, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România: „Activez în cadrul Parohiei Iancu Vechi-Mătăsari din anul 2011 ca voluntar, iar cel mai frumos lucru pe care știu să-l fac este de a coordona Centrul de pictură «Sfântul Eustație». În primii ani a fost mai greu pentru că nici copiii nu erau familiarizați cu desenul și pictura și nici eu cu toate datele despre arta sacră. Am învățat unii de la alții și am ajuns ca după 2-3 ani să participăm în diferite saloane județene, naționale și chiar internaționale. Am participat și în Polonia la Festivalul Internațional de Artă Naivă”.
Ca și la cursul de engleză, pentru a asigura o experiență cât mai plăcută și a-i acorda fiecărui copil atenția cuvenită, participanții sunt împărțiți în grupe de vârstă și nivel artistic apropiate (începători și avansați). „Pe elevi am încercat să-i îndrum în toate direcțiile și disciplinele. Pe cei care au dorit să activeze doar pentru a-și încerca talentul sau dorințele i-am încurajat, iar pe alții i-am pregătit pentru liceu. Cei care vin de la Cercul «Sfântul Eustație» sunt aproape pregătiți pentru admitere. De aici au plecat și la facultăți de Artă Sacră sau Facultatea de Design. De asemenea, s-au făcut două grupe în funcție de vârstele copiilor. Eu pregătesc grupa pentru saloanele naționale, internaționale și concursuri, iar a doua grupă este preluată de ucenica mea, Nichitoi Mădălina, care îi instruiește și îi formează ca eu să-i pot prelua pentru următorul nivel”, a mai spus Valeria Tofan.
Semestrial, sunt propuse diverse teme de lucru (portrete, peisaje, icoane), iar la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, de Florii și la începutul verii sunt organizate expoziții la biserica parohială. Copiii și adolescenții de la atelierul de pictură al parohiei iau parte constant la concursuri locale și naționale înscrise în calendarul activităților educative ale Inspectoratului Școlar General al Municipiului București și ale Ministerului Educației Naționale, precum și la competiții și expoziții internaționale.
„Școala de duminică”
Și după Sfânta Liturghie de duminică, bucuria comuniunii continuă la demisolul bisericii, unde se leagă chiar prietenii. Credincioșii discută, aici, teme teologice și beau împreună ceaiul cald oferit de Comitetul parohial. În tot acest timp, copiii sunt invitați la programul educațional „Școala de duminică”, susținut de preotul Horia Constantin Mălușanu și diaconul Marian Daniel Vasluianu. Scopul acestor întâlniri este acela de a sprijini familia și Școala în formarea și educarea tinerei generații. Temele propuse în fiecare duminică sunt anunțate din timp și au legătură cu viața cotidiană, întrebările și frământările copiilor și adolescenților. Au fost abordate, până acum, temele: „Cum ne comportăm față de persoanele cu dizabilități”, „Despre respect”, „Fenomenul agresivității în școli (bullying)”, „Persoanele în care avem încredere”, „Reciclarea”. Toate temele expuse sunt predate prin metode moderne și interactive (filme, prezentări powerpoint, fișe de lucru). Acest program completează educația religioasă din învățământul public și își propune să contribuie la educarea copiilor și adolescenților în spiritul valorilor creștine.
Toate aceste cursuri și activități educaționale sunt deschise, iar părinții au posibilitatea să asiste și să constate cum progresează copiii lor. Probabil, în acest detaliu de organizare avem explicația încrederii pe care părinții o au în cei implicați în educația copiilor și adolescenților lor la Parohia Iancu Vechi-Mătăsari.