Toate alimentele conţin în mod natural cantităţi mici de bacterii. Dar când alimentele sunt manipulate defectuos, gătite insuficient sau depozitate inadecvat, bacteriile se pot multiplica până la un număr suficient de mare pentru a determina boala. Paraziţii, virusurile şi substanţele chimice pot şi ele contamina hrana, dar intoxicaţia alimentară provocată din astfel de cauze este mai puţin obişnuită. Dacă mâncaţi alimente contaminate, faptul că vă veţi îmbolnăvi sau nu depinde de organism, timpul de expunere, de vârstă şi de starea de sănătate. Toxiinfecţia alimentară poate produce suferinţe multiple. În intervalul 1-6 ore de la consumul de alimente sau apă contaminată, se produce un tip obişnuit de toxiinfecţie alimentară. Simptomele sunt reprezentate de greţuri, vărsături, diaree sau dureri de stomac.
Iată cum trebuie să vă autoîngrijiţi:
- odihniţi-vă şi beţi multe lichide;
- nu luaţi medicamente împotriva diareei, pentru că acestea pot încetini eliminarea bacteriilor şi toxinelor din corp;
- afecţiunile uşoare şi medii se rezolvă frecvent de la sine, într-un interval de 12 ore.
Dacă simptomele durează mai mult de 12 ore şi au un caracter grav, consultaţi imediat medicul curant.
Nu uitaţi că botulismul reprezintă o toxiinfecţie alimentară cu potenţial letal. Aceasta apare ca urmare a ingerării de alimente ce conţin o toxină formată de anumiţi spori în alimente. Toxina botulinică este cel mai frecvent descoperită în conserve de casă, mai ales de mazăre verde şi roşii. Simptomele încep, de obicei, la 12-36 de ore după ingerarea alimentelor contaminate.
Simptomele includ dureri de cap, vedere înceţoşată sau dublă, slăbiciune musculară şi eventual paralizii. Unele persoane acuză greţuri, vărsături, constipaţie, retenţie urinară şi scăderea salivaţiei. Aceste simptome solicită consult medical imediat. (Otilia Bălinişteanu)