„Atunci când suntem cei mai trişti, dezamăgiţi şi lipsiţi de speranţă, Dumnezeu este «Străinul» care ni Se alătură!“

Un articol de: Silviu Dascălu - 24 Aprilie 2020

În a treia zi de Paşti, Preasfinţitul Părinte Ignatie, Episcopul Huşilor, a săvârşit Sfânta Liturghie la Mănăstirea „Schimbarea la Faţă” din municipiul Huşi, ne-a transmis părintele Cosmin Gubernat, consilier cultural şi comunicaţii media al eparhiei. În cuvântul de învăţătură, Preasfinţia Sa a descris starea lăuntrică pe care o aveau ucenicii Luca şi Cleopa şi din ce motiv nu L-au recunoscut pe Hristos:

„Întotdeauna, atunci când omul experimentează iadul suferinţei, Dumnezeu este Cel care Se apropie discret de el şi îl însoţeşte. Din păcate, de cele mai multe ori, Îl simţim pe Dumnezeu ca pe un «Străin». Nu ştim Cine este, nu pricepem cum ne vorbeşte şi cum ni Se adresează inimii noastre. Rămânem în etapa aceasta în care Dumnezeu este aproape de noi, este chiar în noi, dar noi nu avem aceste simţuri duhovniceşti de a ne bucura de prezenţa Sa”.

La final, ierarhul Huşilor, insistând asupra realităţii prezenţei lui Dumnezeu alături de cei în suferinţă, a îndemnat la o cercetare mai atentă a propriei vieţi lăuntrice: „Atunci când suntem cei mai trişti, dezamăgiţi şi lipsiţi de speranţă, Dumnezeu este «Străinul» care ni Se alătură. De noi depinde câtă capacitate avem ca să Îi simţim prezenţa în viaţa noastră. Este foarte greu, dacă nu avem sinceritate faţă de Dumnezeu. Dacă nu avem o viaţă lăuntrică profundă, aşa cum au avut-o cei doi ucenici. Dacă ei nu ar fi avut o viaţă lăuntrică profundă, cuvântul lui Dumnezeu nu ar fi putut pătrunde până în adâncul inimilor lor. S-ar fi oprit undeva la crusta păcatului. Avem nevoie de foarte multă interiorizare, de răsucire înspre noi înşine, ca să Îl simţim pe Domnul că vine adânc în inima noastră şi ne aprinde inimile. Să ne aprindă Domnul inimile fiecăruia cu focul Învierii ­Sale!”