Băuturile dulci măresc riscul de dezvoltare a unui cancer pancreatic

Data: 13 Mai 2010

Băuturile carbogazoase dulci pot dubla riscul dezvoltării cancerului pancreatic, din cauza conţinutului ridicat de zaharoză. Aşa arată concluziile unor studii realizate în trei mari universităţi europene. Studiul realizat la Universitatea Georgetown (SUA) a evaluat riscul dezvoltării cancerului pancreatic pentru consumatorii de sucuri care conţin zahăr, în rândul a 60.000 de persoane din Singapore, pe o perioadă de 14 ani. Principala concluzie a studiului a fost că persoanele care consumă mai mult de două băuturi carbogazoase pe săptămână prezintă un risc dublu de a dezvolta această afecţiune, faţă de cele care beau mai puţin de două sucuri dulci săptămânal. Un al doilea studiu, realizat de specialiştii de la University of East Anglia, care s-a desfăşurat pe o perioadă de 16 ani şi la care au participat 25.000 de persoane, a arătat că cei a căror dietă zilnică include o cantitate mai mare de zaharoză sunt de două ori mai expuşi riscului de a dezvolta cancer pancreatic. Cercetătorii nu au aflat deocamdată care este cauza acestui fenomen, una dintre ipoteze fiind că excesul de zaharoză provoacă apariţia cancerului pancreatic prin creşterea producţiei de insulină (o substanţă sintetizată de pancreas care are rolul de a scădea concentraţia zahărului din sânge, după fiecare masă). Descoperirea a fost validată de un al treilea studiu, realizat pe 160.000 de persoane, în cadrul Universităţii din Hawaii, care a arătat că un consum ridicat de fructoză şi zaharoză duce la o creştere cu 35% a riscului apariţiei cancerului pancreatic.