Bibliotecari români reuniţi la Oradea

Data: 04 Septembrie 2013

Biblioteca Universităţii din Oradea organizează, în premieră, pe 4-6 septembrie, Conferinţa Naţională a Asociaţiei Bibliotecarilor din România, o manifestare ştiinţifică şi culturală, ajunsă la ediţia a XXIV-a şi la care participă aproape 300 de bibliotecari din toată ţară, din Republica Moldova, Ungaria şi Singapore. Este pentru prima dată când Biblioteca Universităţii Oradea organizează acest gen de conferinţă cu participare internaţională şi cu sprijinul Asociaţiei Bibliotecarilor din România (ABR), conform Agerpres. La conferinţă sunt prezenţi prof. univ. dr. Constantin Bungău, rectorul Universităţii din Oradea, reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi ai Ministerului Educaţiei Naţionale, ai Ambasadei SUA la Bucureşti, preşedintele Asociaţiei Bibliotecarilor din România (ABR), prof. univ. dr. Mircea Regneală ş.a.

Participanţii au avut un program foarte bogat în plen şi pe secţiuni, cu prezentarea a 75 de comunicări, inaugurări a şase expoziţii şi patru standuri tematice, lansări de carte. Astfel, a fost lansat primul volum din „Tratatul de biblioteconomie“, în coordonarea generală a prof. univ. dr. Mircea Regneală, preşedintele ABR. Profesorul Mircea Regneală a vorbit despre rolul bibliotecarului modern, care „este un îndrumător al cititorului, un om de referinţă, care dă informaţii şi recomandări“. Acesta a subliniat că, în contextul transformărilor intense din domeniu, bibliotecarii nu vor reuşi în nobila lor activitate dacă nu sunt ajutaţi de profesori, care să îndemne elevii sau studenţii la studiu, să-i trimită la surse de documentare.

„Este important să se asigure în şcoli accesul la informare, la ştiinţă, la cultură, prin biblioteca tradiţională, dar şi prin cea digitală, care este parte a viitorului. Biblioteca înseamnă azi nu numai o sursă de informare şi perfecţionare, ci presupune descoperirea patrimoniului spiritual de valori, prin care viitorii cetăţeni vor descoperi modele şi repere pentru viaţa lor“, a precizat, la rândul său, inspectorul şcolar general Daniel Negrean, conform Agerpres. Complexa activitate privind cartea, a educaţiei prin lectură - la concurenţă sau nu cu mijloacele moderne, dotarea bibliotecilor şcolare, pregătirea personalului din domeniu, sunt teme dezbătute intens în cadrul întâlnirii. Ieri s-a lansat şi un volum despre viaţa cotidiană universitară orădeană, reflectată în presă şi de personalităţi academice, pe parcursul a 50 de ani. Lansarea a fost organizată de Asociaţia „Gheorghe Şincai“ a Studenţilor în Istorie, din Universitatea din Oradea.