Binecuvântarea începutului turnării clopotelor Catedralei Arhiepiscopale din Roman

Un articol de: Arhid. Nectarie Iftime - 20 Iulie 2023

Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a săvârșit o rânduială de binecuvântare și început bun al lucrărilor de turnare a celor 6 clopote ce vor fi amplasate în turnul clopotniță de la intrarea în incinta Centrului eparhial din Roman, județul Neamț.

Clopotele sunt obținute printr-un amplu proces de creare și modelare la vestita și istorica turnătorie de clopote Grassmayr, Insbruck-Austria, prin dragostea și bunăvoința familiei ctitorului Mihai Ilie. Împreună cu ierarhul a fost și o delegație de clerici din cadrul Centrului eparhial, care a vizitat fabrica în perioada 18-19 iulie. 

După slujba de binecuvântare, Înaltprea­sfințitul Părinte Arhiepiscop Ioachim a subliniat faptul că sunetul clopotului este un semn al biruinței vieții asupra morții prin puterea Învierii lui Hristos: „Istoria sunetului a fost armonizată iarăși astăzi la Innsbruck prin rugăciune și binecuvântare, în adâncă emoție și uimire. Clopotele se nasc în căldura incandescentă de peste 1.200 de grade, ca o pogorâre la iad, iar apoi învie în sunet și sunt înălțate în raiul clopotnițelor bisericilor creștine slăvind pe Hristos Dumnezeu”, a precizat Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Ioachim.

Ca simbol al acestei sfinte lucrări, Joannes Grassmayr a dăruit Înalt­preasfințitului Părinte Arhiepiscop Ioachim un clopot miniatură.

Prezent la acest eveniment, părintele Ioan Bârgăoanu, protopop al Protopopiatului Onești, și-a manifestat bucuria de a fi membru al delegației de la Roman, remarcând importanța unui astfel de act pentru Eparhia Romanului și Bacăului: „Astăzi am avut onoarea și binecuvântarea Arhiepiscopului nostru Ioachim al Romanului și Bacăului să particip la turnarea clopotelor Catedralei «Sfintei Cuvioase Parascheva » din Roman. Membrii familiei domnului Mihai Ilie, pre­ședintele Grup Agricultorul din municipiul Onești, sunt ctitorii clopotelor ce au fost turnate astăzi la Innsbruck, Grassmayr. Impresionantă lucrare executată de artizanii sunetului sacru, adevărați maeștri ce știu a croi în metal duhul curat al cântului de clopot, iar astăzi au făurit pentru Arhiepiscopia Romanului și Bacăului cele 6 clopote. O frumoasă și importantă realizare înfăptuită de Părintele Arhi­episcop Ioachim, al 77-lea chiriarh al istoricei eparhii moldave”, a spus părintele protopop.