Binecuvântarea Patriarhului României pentru credincioșii din Urlați
Anul acesta, în a doua zi de Crăciun, Biserica a celebrat Duminica după Nașterea Domnului, pasajul evanghelic rânduit relatând momentul fugii în Egipt. Înțelesul duhovnicesc al acestui episod istoric din pruncia Mântuitorului a fost reliefat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel în cuvântul rostit în biserica mănăstirii prahovene „Sfânta Maria”-Jercălăi. În aceeași zi, Preafericirea Sa a binecuvântat lucrările de extindere a Centrului de zi pentru copii „Sfântul Stelian” din orașul Urlați.
În omilia rostită la sfârșitul Sfintei Liturghii, Întâistătătorul Bisericii noastre a evidențiat sensul duhovnicesc al fugii în Egipt, arătând că, prin acest eveniment, Mântuitorul ca Prunc a binecuvântat pământul care L-a primit la vreme de prigoană. Astfel, acest teritoriu a înflorit duhovnicește prin nevoințele miilor de anahoreți, începând cu secolul al 4-lea. „Pruncul Iisus a fost prigonit de regele Irod, dar a fost primit în Egipt și mai târziu Hristos Domnul a binecuvântat Egiptul care fusese păgân prin creștinare și printr-o mulțime de călugări, arătându-se prin aceasta că El a venit să-i mântuiască nu doar pe evrei, ci pe toate neamurile. Egiptul a rămas în memoria oamenilor datorită piramidelor. Acestea arată dorința faraonilor de nemurire. De aceea, piramidele lor au vârful îndreptat spre cer. Însă, când Egiptul a devenit creștin prin lucrarea Sfinților Apostoli, mai ales a Sfântului Marcu și a Sfinților Părinți monahi, s-a văzut că dorința de nemurire a faraonilor a fost găsită în alt mod la călugării anahoreți, adică «cei care au fugit de lume». Deci fuga lui Iisus în Egipt a devenit o binecuvântare pentru cei ce au fugit de lume în pustie, pentru a se despătimi, prin mult post, multă rugăciune și pocăință aceștia ajungând la multă înțelepciune și la sfințirea sufletului și a trupului. Deși ei au fugit de lume, după o vreme, după ce s-au înduhovnicit, lumea îi căuta în pustie, cerându-le sfat sau rugăciune de binecuvântare. Astfel, vedem că acești monahi nu au găsit arvuna vieții veșnice prin construcții de piramide îndreptate spre cer, ci prin coborârea minții în inimă în timpul rugăciunii neîncetate. Prin aceasta, anahoreții au pregustat încă din această viață lumina, pacea și bucuria vieții veșnice, pentru că L-au întâlnit pe Hristos în adâncul inimii lor și Hristos le-a împărtășit lumina sau slava neapusă a Împărăției cerurilor”, a spus Preafericirea Sa.
În a doua parte a cuvântului de învățătură, Patriarhul României a subliniat motivele pentru care în ziua următoare praznicului Nașterii Domnului, Sfinții Părinți au așezat sărbătoarea Soborului Maicii Domnului, arătând că la această prăznuire credincioșii, clerici și mireni, sunt chemați să aducă împreună, în sobor, laudă Maicii Domnului pentru că „Hristos, Care Se naște tainic în fiecare an în sufletele noastre, S-a zămislit de la Duhul Sfânt și S-a născut din Fecioara Maria. Am cinstit pe Fiul, dar nu uităm pe Maica Sa, care L-a născut în timp cu trupul”. Totodată, Preafericirea Sa a evidențiat aspecte relevante din viața și nevoința Sfântului Cuvios Nicodim cel Sfințit de la Tismana, pomenit în aceeași zi.
La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit așezământului monahal un kilogram de tămâie naturală, mai multe cărți de slujbă pentru pomenirea celor adormiți, editate în contextul Anului comemorativ 2021, precum și ultimele apariții editoriale la Editurile Patriarhiei Române, iar credincioșilor prezenți la slujbă iconițe cu Nașterea Domnului și cuvântul pastoral al Preafericirii Sale la această sărbătoare. La rândul său, părintele protosinghel Petru Ungureanu, starețul mănăstirii, a mulțumit Preafericirii Sale pentru darurile oferite, pentru cuvântul de învățătură și purtarea de grijă părintească, oferindu-i un coș cu flori.
„O zi de binecuvântare pentru toți cei care au grijă de copii”
În continuare, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a binecuvântat lucrările de extindere și modernizare a Centrului de zi pentru copii „Sfântul Stelian” din orașul Urlați. În cuvântul rostit la finalul slujbei, Preafericirea Sa a subliniat importanța unei educații sănătoase pentru creșterea armonioasă a copiilor: „Această zi a Soborului Maicii Domnului este o zi de binecuvântare pentru toți cei care au grijă de copii, așa cum Sfânta Fecioară a avut grijă de Pruncul Iisus. Educația copiilor este tot atât de importantă, dacă nu mai importantă decât simpla lor creștere biologică. Sfântul Ioan Gură de Aur spune că hrana materială este importantă, dar educația este o artă pentru că ea formează omul”.
Pentru implicarea în finalizarea acestor lucrări, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit părintelui Radu Manuel, președintele Fundației „Bucuria ajutorului”, filiala Urlați, Ordinul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”. De asemenea, Diploma şi medalia Anului comemorativ al filantropilor ortodocși români au fost acordate domnului Marian Ene, inginerului constructor Alexandru Antofie, arhitectului Letiţia Dinculescu, precum și echipei emisiunii „Visuri la cheie”. Totodată, Preafericirea Sa a dăruit așezământului o icoană cu chipul Maicii Domnului cu Pruncul și mai multe volume apărute la Editurile Patriarhiei Române.