Binecuvântări arhierești la Cosmești, Galați

Un articol de: Pr. Gabriel Molocea - 11 Octombrie 2016

Duminică, 9 octombrie, credincioşii Parohiei Cosmești Deal II, din nordul judeţului Galaţi, au participat la sfinţirea noii biserici parohiale cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, de către Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, și de către Preasfințitul Părinte Mihail, Episcopul ortodox român al Australiei și Noii Zeelande.

Slujba de sfințire a fost săvârşită de cei doi ierarhi în prezenţa ctitorului, a autorităţilor locale şi judeţene, precum şi a numeroșilor credincioşi din parohie și din satele învecinate. Cu acest prilej, locaşul de cult a fost aşezat şi sub ocrotirea Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și a Sfântului și Dreptului Lazăr, cel înviat a patra zi din morți. Bucuria credincioșilor a sporit mult în intensitate la momentul trecerii lor prin Sfântul Altar pentru a săruta Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie, Sfânta Cruce și pentru a primi arhierească binecuvântare.

În continuare, cei doi ierarhi, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi, au săvârșit slujba Sfintei Liturghii, pe un podium special amenajat în imediata apropiere a bisericii. Răspunsurile liturgice au fost date de un grup de elevi ai Seminarului Teologic „Sfântul Apostol Andrei” din Galați.

La momentul liturgic cuvenit, copiii prezenţi la Sfânta Liturghie, majoritatea integraţi în programul catehetic „Hristos împărtășit copii­lor, îmbrăcaţi în frumosul şi au­tenticul port popular, au sus­ți­nut un program artistic, după care au fost împărtăşiţi cu Sfintele Taine.

La final, Chiriarhul Dunării de Jos a oferit ctitorului ing. Gavrilă Tuchiluș distincția „Vrednicia Andreiană”, iar copiilor şi credincioşilor prezenți la Sfânta Liturghie, broșura „Biserica din Cosmești. Istorie și Spiritualitate”, apărută la Editura Arhiepiscopiei Dunării de Jos, și pachete cu alimente.

Locașul de cult, amplasat în mijlocul cimitirului din comună, a fost zidit prin contribuția și cheltuiala unui singur ctitor, ing. Gavrilă Tuchiluș, în amintirea soției sale, Valeria, trecută la Domnul în anul 2011 în urma unei grele suferințe. Lucrările de zidire s-au desfășurat în perioada mai - noiembrie 2011, după care locașul de închinare a fost înzestrat cu catapeteasmă și mobilier, policandre și toate cele necesare slujirii. Pictura a fost executată în tehnica fresco în perioada 2012 - 2016.