Binecuvântări arhiereşti la început de post
Duminica Izgonirii lui Adam din Rai a adunat sute de credincioşi în sfintele lăcaşuri de închinăciune din Oltenia. La Craiova, Înalt Preasfinţitul Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, a oficiat Sfânta Liturghie în Paraclisul mitropolitan „Madona Dudu“, înconjurat de un numeros sobor de preoţi şi diaconi.
Ultima duminică premergătoare Postului Mare, aşezată în tradiţia noastră liturgică sub denumirea de „Duminica Izgonirii lui Adam din Rai“ sau a „Lăsatului sec de brânză“, a fost marcată în Mitropolia Olteniei prin mai multe sfinte Liturghii arhiereşti, oficiate la altarele catedralelor chiriarhale. Astfel, în Cetatea Băniei, credincioşii au poposit vreme de câteva ceasuri în biserica-paraclis mitropolitan „Maica Precista de la Dud“, sau „Madona Dudu“, pentru a se ruga laolaltă cu Mitropolitul Olteniei, IPS Irineu. În cadrul sfintei slujbe, Înalt Preasfinţia Sa a hirotonit întru preot pe tânărul diacon Marian Radu, pe seama parohiei gorjene Floreşti, şi întru diacon pe Nicolae Sanda, pentru parohia doljeană Radovan.
„Izgonirea lui Adam din Rai se face pentru intrare în patria Părintelui Ceresc“
Prin cuvântul de învăţătură rostit de IPS Irineu, credincioşii prezenţi au fost îndemnaţi să păstreze cu sfinţenie rânduiala Postului Mare, să se ferească de ispite şi să se spovedească pentru a a putea primi desăvârşita bucurie a Sfintei şi Dumnezeieştii Învieri. „În duminica aceasta punem început de pocăinţă, de post şi rugăciune, pentru ca, ajutaţi de harul Sfântului Duh, să urcăm în fiecare săptămână ca pe o treaptă pe scara aceasta cerească spre Învierea Domnului nostru Iisus Hristos. Duminicile premergătoare acestei sfinte zile ne-au arătat felul cum trebuie să ne rugăm, cum trebuie să ne întoarcem la Dumnezeu, cum trebuie să iertăm, pentru a ne prezenta cu sufletele curate înaintea Înfricoşătoarei Judecăţi. Iată cum astăzi, această duminică, aşezată de Sfânta noastră Biserică în amintirea izgonirii lui Adam din Rai, se face îndreptar pentru orice credincios care se străduieşte să-şi revizuiască felul de viaţă, să-şi cerceteze sufletul, cugetul şi inima, ca prin cumpătare şi virtute să dobândească Împărăţia lui Dumnezeu şi viaţa veşnică. Dacă se numeşte «Izgonirea lui Adam din Rai», în mod sigur că venirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos a redeschis uşa Paradisului pierdut şi cel care a intrat primul după Dânsul a fost tâlharul care L-a mărturisit ca Dumnezeu pe Cruce. De atunci, pentru toţi credincioşii care se botează în numele Preasfintei Treimi, Raiul este deschis întrucât devenim fii şi moştenitori ai Împărăţiei cerurilor. Aşadar, izgonirea lui Adam din Rai se face pentru intrare în patria Părintelui Ceresc pentru că Hristos a venit în lume să-i mântuiască pe cei păcătoşi. Laolaltă cu această venire s-a arătat şi prezenţa Sfântului Duh, Acela care mângâie pe toţi cu harul său, mijlocind şi rugându-se neîncetat în sufletele noastre, strigând «Ava Părinte»“, a spus IPS Părinte Mitropolit Irineu.
La final, credincioşii au fost binecuvântaţi de Mitropolitul Olteniei, care le-a urat să aibă un post binecuvântat, cu roade şi bucurii duhovniceşti.
Liturghie arhierească la Catedrala episcopală din Severin
Paraclisul Catedralei episcopale „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ din Drobeta-Turnu Severin a devenit neîncăpător în Duminica Lăsatului sec de brânză, numeroşi credincioşi participând la Sfânta Liturghie. Preasfinţitul Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a săvârşit slujba Sfintei Liturghii ce marchează pomenirea izgonirii lui Adam din Rai, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi ai sfântului lăcaş de închinare.
Pr. Claudiu Crăciun, slujitor al catedralei, le-a vorbit credincioşilor despre starea iniţială a omului din grădina Raiului, oferind o scurtă explicaţie a noţiunilor Rai, Eden sau Paradis. Având ca fundament consemnările scripturistice ale Sfântului Prooroc Moise din cartea Facerii şi literatura teologică de specialitate, părintele predicator a prezentat o serie de aspecte legate de cel mai trist episod din istoria umanităţii, când Adam şi Eva au pierdut fericirea edenică şi comuniunea cu Creatorul. La final, PS Nicodim a citit pentru toţi cei prezenţi o rugăciune specială din Molitfelnic, pentru întărirea în luptele duhovniceşti de pe întinderea postului şi le-a pus la inimă cuvânt de învăţătură. „După cum am luat aminte la predica rostită de părintele Claudiu Crăciun, ni se aduce astăzi înaintea ochilor minţii noastre izgonirea lui Adam din Rai, pentru că nu a postit. Nici noi nu vom avea parte de Împărăţia lui Dumnezeu dacă nu ţinem posturile. Cunoaştem toţi obligativitatea creştinului de a ţine post miercurea şi vinerea, iar postul acesta de 40 de zile, rânduit de Biserică după modelul Mântuitorului Iisus Hristos, Care a postit 40 de zile, se cuvine să fie ţinut de fiecare dintre noi. De aceea, vă doresc tuturor să aveţi putere de la Dumnezeu, dar şi voinţă, dorinţă personală de a ţine tot postul. Acest Mare Post nu a fost rânduit numai pentru preoţi sau numai pentru părinţii şi maicile din mănăstiri. Tot creştinul botezat va da seamă înaintea lui Dumnezeu pentru nepostire. Dumnezeu nu ne obligă, dar aşteaptă, se bucură să ducem viaţa după cum El Însuşi ne-a arătat. E bine pentru sănătatea noastră sufletească şi trupească să ţinem posturile rânduite de Sfânta Biserică. Să ne ajute Dumnezeu să parcurgem şi această perioadă cu bine, să biruim toate uneltirile vrăjmaşului şi să sporim în rugăciune!“, a spus arhiereul mehedinţean.
În încheiere, PS Episcop a precizat că pe parcursul întregii săptămâni, prima din post, la Catedrala episcopală se va oficia în fiecare seară slujba Pavecerniţei, în cadrul căreia se va citi Canonul Sfântului Andrei Criteanul. La fel, programul liturgic va rămâne neschimbat, în fiecare dimineaţă de la ora 6:00, credincioşii fiind poftiţi să participe la slujbele rânduite pentru această perioadă. (Diac. Ioniţă Apostolache, Cătălin Cernătescu)