Biserica credincioșilor cu deficiențe de auz din Sibiu

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 27 Iunie 2023

Singura biserică din Sibiu unde se săvârșesc slujbe religioase în limbajul mimico-gestual adună duminică de duminică, sărbătoare de sărbătoare, credincioși cu diferite deficiențe de auz. Aici își găsesc liniștea sufletească și aduc cinstire, slavă și mulțumire lui Dumnezeu pentru ocrotirea cerească de care au parte zi de zi.

Lăcașul de cult se află în cartierul sibian Lazaret, în aceeași curte cu Biserica „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”. Chiar dacă nu este de dimensiuni mari, biserica unde se roagă credincioșii cu deficiențe de auz din Sibiu este impresionantă prin comunitatea adunată în jurul ei, formată din credincioși hipoacuzici, păstoriți de preotul Marian Vlăduț, un slujitor al Sfântului Altar care săvârșește sfintele slujbe în limbajul mimico-gestual.

Biserica a fost ridicată în perioada 1939-1940, în ani grei pentru omenire. Prin truda preotului Ioan Isaicu și a credincioșilor din cartierul Lazaret se construia această bisericuță pentru a aduna la slujbele religioase credincioși din această parte a Sibiului. În 1945, lăcașul de cult avea să fie extins cu spațiul unde se află acum Sfântul Altar.

Proiectul „Tabor”

Până în 2005, biserica a fost unul dintre cele două lăcașuri de rugăciune din cartierul Lazaret. Începând cu anul 2005, odată cu ridicarea în aceeași curte a Bisericii „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, vechiul lăcaș de cult devenea biserica persoanelor cu deficiențe de auz din Sibiu, și nu numai. În februarie 2006 a fost demarat un amplu proiect al Arhiepiscopiei Sibiului dedicat credincioșilor cu deficiențe de auz din eparhie, intitulat „Tabor - consiliere și sprijin pentru persoanele cu deficiențe de auz”. Coordonat de preotul Marian Vlăduț, proiectul oferea comunităților de hipoacuzici din Sibiu, Brașov, Făgăraș și Mediaș atât asistență religioasă, cât și sprijin social, consultații medicale lunare și vizite pastorale la casele credincioșilor. Aproximativ 250 de persoane cu deficiențe de auz erau în atenția Arhiepiscopiei Sibiului la acea vreme.

„Am organizat întâlniri și slujbe religioase în limbajul mimico-gestual pentru comunitățile din eparhie. Mai apoi am înființat o parohie la Făgăraș, apoi una la Brașov și slujeam alternativ la Sibiu și în aceste parohii pentru oficierea Sfintei Liturghii și a altor slujbe religioase în limbajul mimico-gestual. Comunitatea hipoacuzicilor din Brașov are acum un preot care slujește la spitale și merge o dată pe lună pentru a liturghisi în această comunitate. La Făgăraș, am mers în parohie până când a venit pandemia de Covid-19 și nu am mai putut. În acest an voi merge din nou în această parohie pentru a săvârși slujbe religioase”, ne-a spus preotul Marian Vlăduț.

În cadrul proiectului „Tabor” al Arhiepiscopiei Sibiului, credincioșii hipoacuzici din eparhie au primit ani la rând asistență socială şi medicală, consiliere juridică şi asistență religioasă. În atenția eparhiei s-au aflat şi 110 copii din cadrul Centrelor școlare pentru educație incluzivă nr. 1 şi nr. 2 din Sibiu. Anual s-a organizat câte un pelerinaj la mănăstiri, iar la Paşti şi Crăciun, s-au oferit pachete cu alimente credincioşilor cu deficienţe de auz din Arhiepiscopia Sibiului, dar şi pungi cu dulciuri pentru elevii din cadrul școlilor speciale amintite.

Zilnic, Sfânta Liturghie

În biserica hipoacuzicilor din Sibiu se săvârșește zilnic Sfânta Liturghie, la care participă grupuri de credincioși de diferite vârste. Numărul lor scade an de an, după cum ne-a spus preotul Marian Vlăduț, din diferite motive. Deși sunt mulți credincioși în Sibiu cu deficiențe de auz, vin tot mai puțini la biserică. „Mulți dintre credincioșii pe care i-am avut de la început au plecat la Domnul, iar tinerii, din păcate, nu prea vin la sfintele slujbe. Copiii cu deficiențe de auz vin în număr mic, odată vin unii, altădată vin alții. Sunt tineri și familii care au plecat în țări precum Anglia, Italia sau Germania. Vin mai mulți credincioși la parastase sau la înmormântări. Tot timpul pleacă câte unul, dar mereu vin la Sfânta Liturghie 15-20 de credincioși. Sunt mulți credincioși în vârstă sau bolnavi. Sunt cel puțin 10 oameni care sunt bolnavi la casele lor și nu pot veni la biserică. Avem și credincioși din afara Sibiului, cum este o tânără din Vâlcea și o credincioasă din Făgăraș. Eu le traduc Sfânta Liturghie în limbajul mimico-gestual, iar o credincioasă mă ajută cu traducerea. Am avut de-a lungul anilor și alți credincioși care m-au ajutat cu traducerea, dar au plecat la Domnul sau sunt foarte în vârstă. Am o fată auzitoare care mă ajută mult acum”, a continuat preotul Marian Vlăduț.

Casă pentru copiii cu alte deficiențe

La biserica unde se roagă persoanele cu deficiențe de auz din Sibiu primesc asistență religioasă și copiii cu alte probleme de sănătate. Pr. Marian Vlăduț este profesor la Centrul școlar de educație incluzivă nr. 1 din Sibiu, unde învață elevi cu deficiențe mintale sau neuro-motorii. Adesea, copiii sunt aduși la biserică pentru a fi împărtășiți cu Trupul și Sângele Mântuitorului Iisus Hristos și pentru a primi ajutorul de care au atâta nevoie.

„Am avut recent 80 de copii cu cerințe edu­caționale speciale în biserica noastră, pe care i-am împărtășit. Există și o clasă cu elevi hipoacuzici la Centrul școlar pentru educație incluzivă nr. 2, dar sunt tot mai puțini. Mulți copii hipoacuzici au implanturi auditive și merg la școli normale. Din nefericire, unii sunt și cu probleme mintale și merg la clase speciale, unde integrarea lor este foarte dificilă. Am avut și cazuri fericite, cum ar fi doi tineri hipoacuzici care s-au căsătorit. I-am ajutat să primească locuință de la Arhiepiscopia Sibiului”, a mai spus preotul Marian Vlăduț.

Renovată și înfrumusețată

Biserica hipoacuzicilor din Sibiu mai are două hramuri, pe lângă „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”, „Sfântul Vasile cel Mare” și „Sfântul Efrem cel Nou”. În perioada 2007-2018, la biserică au fost făcute ample lucrări de renovare și înfru­musețare, care au transformat foarte mult lăcașul de rugăciune. S-au refăcut pereții interiori, s-au înlocuit geamurile, ușile şi iconostasul, s-au pictat pereții și iconostasul prin eforturile pictorilor Gabriela și Sabin Drinceanu, împreună cu ucenicii lor. Au mai fost schimbate pardoseala, scaunele, acoperișul, iar la exterior biserica a fost zugrăvită.

Sfințirea lăcașului de cult a încununat o perioadă de eforturi deosebite pentru a reface în totalitate vechea bisericuță din Lazaret. A fost săvârșită în 15 iulie 2018, de Înaltpreasfințitul Părinte Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, iar preotul paroh Marian Vlăduț a fost hirotesit iconom stavrofor, în semn de apreciere a întregii activități misionare în această comunitate.