Biserica de lemn din Fânațele Silivașului a fost resfințită

Un articol de: Darius Echim - 09 Noiembrie 2023

În ziua de prăznuire a Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil, miercuri, 8 noiembrie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a resfinţit biserica de lemn din localitatea Fânațele Silivașului, județul Bistrița-Năsăud, monument istoric ce datează din secolele XVI-XVII.

Biserica de lemn, cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil”, a fost restaurată și înfrumu­se­țată în ultimii ani la interior și exterior. Lăcașul de cult a fost binecuvântat prin stropire cu apă sfinţită şi prin ungere cu Sfântul și Marele Mir, iar în piciorul Sfintei Mese au fost așezate moaște de mucenici. 

În continuare, la Altarul de vară din proximitatea bisericii monument istoric, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Andrei a săvârşit Sfânta Liturghie şi a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Ne­tru­peștile puteri”, vorbindu-le celor prezenți despre modul în care sunt prezentate crearea, existența și rolul cetelor îngerești în Sfânta Scriptură, pornind de la versetul scripturistic „La început a făcut Dumnezeu cerul şi pământul” (Facere 1, 1).

Răspunsurile liturgice au fost date de Grupul vocal „Sotirios”, compus din studenți de la Facultatea de Teologie Ortodoxă clujeană. La chinonic, interpreta de muzică populară Cornelia Ardelean Archiudean a interpretat pricesne.

La finalul slujbei, preotul paroh Vasile Pintea a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la reabilitarea lăcașului de cult. Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, Înaltprea­sfin­țitul Părinte Mitropolit Andrei i-a acordat preotului paroh Vasile Pintea Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru clerici. Au mai primit distincţii primarul comunei Sili­vașu de Câmpie, Ioan Tiberiu Că­mă­rășan, Vasile Morar şi alți bine­făcători.

La slujbă au participat oficia­li­tăți locale și județene, fiii satului, precum și numeroși credincioși din împrejurimi. 

Actuala restaurare a bisericii a însemnat refacerea structurii acoperişului, acoperirea cu şindrilă, schimbarea pardoselii, recondiţionarea iconostasului. Lucrarea a beneficiat de sprijinul Primăriei Comunei Silivașu de Câmpie, precum și de ajutor din partea fiilor satului, ocrotiţi şi călăuziţi de preotul paroh Vasile Pintea, păstorul duhovnicesc al comunității din Silivașu de Câmpie și Fânațele Silivașului.