În Duminica a 2‑a după Sfintele Paști, 27 aprilie, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop‑vicar patriarhal, a poposit în mijlocul slujitorilor și credincioșilor Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon” - Nou, Paraclis Patriarhal, din București. Înconjurat de un ales sobor de slujitori ai sfântului lăcaș, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie, în cadrul acesteia hirotonindu‑l întru preot pe diaconul Nicolae Sevastre, director de imagine la TRINITAS TV, pe seama Catedralei mitropolitane „Sfântul Spiridon” - Nou.
Seară culturală dedicată Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction
În cadrul „Serilor culturale” de la Muzeul Mitropoliei Clujului, aflat la demisolul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului a organizat joi, 20 martie, evenimentul intitulat „Sfântul Preot Mucenic Liviu-Galaction de la Cluj - de la biografie la sinaxar”, în cadrul căruia au fost lansate trei volume apărute recent la Editura Renașterea și a fost vernisată o expoziție foto-documentară dedicată sfântului.
Sfântul Preot Mucenic Liviu- Galaction de la Cluj a fost canonizat de Biserica Ortodoxă Română anul trecut, împreună cu alți 15 sfinți români, părinți duhovnici și mărturisitori din secolul al XX-lea, iar proclamarea solemnă a canonizării a avut loc anul acesta, în data de 4 februarie, în Catedrala Patriarhală din București, cu prilejul celebrării a 100 de ani de la înființarea Patriarhiei Române (1925). Proclamarea locală a canonizării sfântului mucenic va avea loc marți, 25 martie, la praznicul Bunei Vestiri, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, cu ocazia hramului Mitropoliei Clujului, Maramureșului și Sălajului, urmând a fi cinstit anual la data de 8 martie, ziua trecerii sale la Domnul.
În cadrul serii au fost lansate următoarele volume: „Părintele Liviu Galaction Munteanu. O biografie documentară”, semnat de pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa, „Slujbele Sfântului Preot Mucenic Liviu-Galaction Munteanu”, autor pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, și „Calendarul Renașterea 2025”, un anuar care continuă „Calendarul Eparhiei Ortodoxe a Clujului” și „Calendarul creștinului de lege răsăriteană”, apărute în perioada interbelică. Calendarul este îngrijit de vicarul administrativ al Arhiepiscopiei Clujului - preotul Dumitru Boca, și de consilierul cultural - preotul Cornel Coprean. Cele trei noi volume, apărute la Editura Renașterea a Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, își propun să readucă în atenția și conștiința tuturor credincioșilor personalitatea fostului rector și vicar Liviu-Galaction Munteanu, prin reconstituirea traseului de la biografie la sinaxar.
Au luat cuvântul și au prezentat noile apariții editoriale: Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului; pr. lect. univ. dr. Sorin Dobre, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Șaguna” din Sibiu și paroh în localitatea Cristian (județul Brașov), satul natal al Sfântului Liviu-Galaction; dr. Dragoș Ursu, istoric și cercetător la Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia; precum și autorii volumelor: pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu și pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa, ambii cadre didactice la Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.
Expoziţie foto-documentară
În cadrul evenimentului a fost vernisată expoziția foto-documentară dedicată Sfântului Liviu-Galaction de la Cluj, ce cuprinde imagini inedite și documente din viața și activitatea preotului martir, rector al Academiei de Teologie Ortodoxă din Cluj și vicar administrativ al Eparhiei Vadului, Feleacului și Clujului, care a fost prigonit de regimul comunist și a murit în închisoarea Aiud în data de 8 martie 1961. Detalii despre acest proiect de suflet a oferit pr. lect. univ. dr. Răzvan Perșa, cel care a adunat toate materialele și s-a îngrijit de expoziție.
Evenimentul editorial, moderat și prezentat de pr. Cornel Coprean, consilierul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, a fost completat cu un recital de muzică sacră susținut de corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca și corul de cameră „Psalmodia Transylvanica”, dirijate de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.
La manifestare au participat Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului; Adrian Drăgănescu, nepotul Sfântului Liviu-Galaction; clerici, teologi, oameni de cultură și credincioși clujeni.
Proiectul „Serile culturale de la Muzeul Mitropoliei Clujului” este realizat de Sectorul cultural al Arhiepiscopiei Clujului, în colaborare cu Muzeul Mitropoliei Clujului.