„Biserica Ortodoxă Română pe drumul câştigării autocefaliei”

Un articol de: Gheorghe Cristian Popa - 23 Decembrie 2011

La Editura Episcopiei Sloboziei şi Călăraşilor a apărut recent cartea "Biserica Ortodoxă Română pe drumul câştigării autocefaliei", realizată de pr. Doru Alin Barz. Ineditul acestei cărţi este dat de faptul că lecturarea ei poate elucida câteva din aspectele netratate de către istoria profană sau chiar omise din manualele şcolare tipărite în perioada comunistă, din motive lesne de înţeles. "Lucrarea de faţă, pe lângă o operă de reconstituire, care aduce în atenţie cititorului interesat documente istorice inedite, aflate în custodia Arhivelor Naţionale ale României, reprezintă şi un plus de informaţii ce dovedesc din plin rolul Bisericii noastre în întregul context al secolului al XIX-lea. Citind acest volum, se poate vedea că nici unul dintre obiectivele românilor nu ar fi putut fi îndeplinit fără implicarea activă a clerului ortodox, pe deplin conştient de rolul său în tabloul deosebit de complex al trecutului acestui neam greu încercat de imixtiunile marilor puteri din Occident sau de Rusia şi Imperiul Otoman.

În fapt, la nivel practic, clerul este cel care a propagat în rândul poporului ideea de unitate a tuturor românilor", spune Preasfinţitul Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, în cuvântul-înainte.

Cartea este prefaţată de academicianul Dan Berindei, care o caracterizează ca fiind o lucrare de referinţă pentru reconstituirea istoriei Bisericii Ortodoxe în perioada modernă, cea a trezirii naţionale şi a procesului de constituire şi desăvârşire a statului. "Firul roşu al lucrării îl reprezintă treptata dobândire a unui nou statut al Bisericii principale a statului naţional român, de la consolidarea şi afirmarea autonomiei la autocefalie. Era necesară o lucrare care să evidenţieze locul important pe care l-a avut Biserica în procesele complexe prin care a trecut România în secolul al XIX-lea. Prin contribuţia sa, părintele Barz sugerează o prezenţă vie, activă, a Bisericii în societatea românească modernă", spune academicianul Dan Berindei.