Bucovina și Neamțul, pustiite de turiști
Restricțiile dure impuse pe durata pandemiei au afectat dramatic cele două zone cu mare potențial turistic din Moldova: Bucovina și Neamț. Până în urmă cu trei luni, turismul de masă hrănea oamenii din aceste locuri atât de iubite și de vizitate. Acum, zonele sunt pustii, lacătele atârnă greu pe ușile cabanelor, motelurilor și pensiunilor altădată pline de oaspeți. Proprietarii de spații de cazare așteaptă cu înfrigurare luna iulie, dar optimismul în privința revirimentului turismului e destul de scăzut.
E aproape de ora prânzului și în satul Izvorul Muntelui, loc din care pornesc numeroase trasee turistice spre vârfurile din Ceahlău, forfota de altădată e numai o amintire. Pustiu pe drumul până la cabană, pustiu prin curțile pensiunilor, afișe cu textul „De vânzare” la fiecare pas. „E totul închis. Turiști mai vin, dar așa, ca dumneavoastră. Vin că le place. Fac câte o drumeție și se duc înapoi, n-au unde să rămână”, mă lămurește de peste gard un sătean sătul și el de-atâta pustiu. „De trei luni, numai așa a fost. N-ai cu cine schimba o vorbă, să mai vezi ce e prin lume”, povestește domnul Ion, bucuros că are cu cine sta oleacă la taifas.
Mă despart de el și pornesc spre cabana turistică de la capătul satului, cunoscută de decenii bune de toți cei care iubesc zona. De lângă cabană începe Parcul Național Ceahlău, iar drumul, aflat acum în reconstrucție, continuă până la Durău. Pustiu și aici - parcările goale, cabana și căsuțele închise, praful așternut din belșug pe geamuri și uși. Până și punctul de informare turistică e închis, deși de aici pleacă multe trasee pe care iubitorii muntelui urcă. Un afiș deja îngălbenit previne cititorul că sus, pe munte, cabanele sunt închise, așa că doritorii de drumeții nu au unde rămâne peste noapte, trebuie să se întoarcă obligatoriu jos. Totuși, lângă chioșcul de informare a fost instalat un automat de unde poți să-ți achiziționezi un bilet cu care să intri în Parcul Național Ceahlău.
Stațiunea Durău, paralizată de pandemie
Situația descrisă mai sus e valabilă pentru întreaga stațiune Durău, care trăiește exclusiv din turism. Toate speranțele hotelierilor și proprietarilor de restaurante sunt legate de măsurile pe care guvernul le are în vedere în intervalul 1 iunie - 1 iulie. „După 1 iunie sunt speranțe pentru pensiunile mici, cu cinci-opt camere. Hotelurile mari, așa cum suntem noi, abia de la 1 iulie vor putea începe să lucreze, dar doar cu cazări individuale, nu cu grupuri. Nu știm în ce direcție vom merge, cum vor evolua lucrurile, însă perspectivele pentru acest an nu sunt deloc bune”, consideră directorul Centrului cultural- pastoral „Sf. Daniil Sihastrul” Durău.
Reticență față de destinația turistică Bucovina
Marcel Lehaci este proprietarul unei afaceri de familie în domeniul turismului din zona de munte a județului Suceava. Mai exact, este proprietarul pensiunii „Luisenthal Conac” din comuna Fundu Moldovei, foarte căutată pentru bunul-gust în privința amenajării camerelor, a ospitalității și atmosferei calde pe care o oferă celor care vin să se cazeze aici. Din 2016, de când a pus pe picioare această afacere, a făcut totul pentru a-și bucura oaspeții: cu mâncare tradițională, din produse locale, cu povestea care stă în spatele numelui pensiunii, cu condiții de cazare excelente.
Totuși, optimismul lui este moderat, având în vedere că pecetea pusă pe întreg județul Suceava, aceea de zonă-focar, încă induce frică în rândul turiștilor și-i face să fie rezervați vizavi de meleagurile bucovinene. „Am primit telefoane, de-a lungul perioadei de pandemie, de la foști oaspeți, care erau interesați de situația noastră și ne întrebau dacă la Suceava e chiar așa de rău. I-am liniștit spunându-le că la televizor se exagerează. Dar părerea mea sinceră este că sunt reticenți”, apreciază Marcel Lehaci.
Relansarea turismului de grup, o urgență
Ce e de făcut, așadar, pentru ca aceste două zone ale Moldovei, atât de afectate de cele trei luni de inactivitate în turism, să fie revitalizate? Soluția, spun specialiștii în domeniu, stă numai în mâinile guvernanților. „Ceea ce se întâmplă acum în turism este că așteptăm semnalele guvernului. Și agențiile de turism cu care lucrez, din București, Brașov și Constanța, așteaptă aceste semnale, atât vizavi de transport, cât și vizavi de grupuri. Deja pentru turismul individual există soluții. Dar asta e o foarte mică parte din ceea ce înseamnă turism, maximum 10-15%. Explicit, pentru zona Neamțului și Bucovina sperăm ca după 15 iunie să putem veni cu grupuri, în primă fază de români. Ne așteptăm ca după 1-15 iulie să avem o creștere a fluxului de turiști”, spune Florin Bărhălescu, expert în turism, ghid și inițiator al proiectului Iași City Tours.
Până la anunțarea deciziilor autorităților din următoarea perioadă, actanții din turism își fac, cu îngrijorare, calcule. O strategie pe turism, eficientă și integratoare, e așteptată de ani buni în România. Iar criza pe care o traversăm ar fi un punct bun de plecare în resetarea industriei ospitalității. Un prim pas a fost făcut de Alianța pentru Turism (APT), organism care înglobează 18 organizații din turismul românesc. Proiectul APT, „S.O.S. Turismul Românesc (Soluții de Organizare și Susținere a Turismului Românesc)”, urmărește „creșterea eficienței administrative, a promovării investițiilor în turism, a forței de muncă și educației, digitalizării și inovării, a sustenabilității în turism, dar și acțiuni orientate concret către sectoarele principale ale turismului: structuri de cazare, restaurante, facilități de recreere, touroperatori și agenții, ghizi de turism, servicii conexe și transporturi turistice”.
Sunt măsuri care sună bine, dar ale căror implementare și reușită vor fi complicate și de durată. Între timp, localnicii din Neamț și Bucovina au o singură speranță: ca turiştii să-și recapete curajul de a-i vizita.