Bucurie duhovnicească la Pelerinajul de Florii
Mii de credincioşi din Arhiepiscopia Iaşilor au mers sâmbătă, 12 aprilie 2014, în pelerinaj pentru a vesti Intrarea Domnului în Ierusalim. Deşi vremea a fost mohorâtă, oamenii i-au însoţit pe slujitorii sfintelor altare şi au mers în procesiune. Pe parcursul traseului au fost intonate cântări specifice sărbătorii Floriilor şi Postului Mare. Pelerinajul de Florii a avut loc în protopopiatele din Eparhia Iaşilor pe parcursul întregii după-amiezii de sâmbătă.
A devenit o tradiţie după 1990 ca în Arhiepiscopia Iaşilor să se organizeze Pelerinajul de Florii, prilej de comuniune şi de rugăciune atât pentru preoţi, cât şi pentru enoriaşii pe care îi păstoresc. Câteva sute de credincioşi au participat la procesiunea din Sâmbăta lui Lazăr în municipiul Iaşi. Preoţii şi credincioşii au participat mai întâi la slujba Vecerniei unită cu Litia, oficiată la Biserica Bărboi de PS Calinic Botoşăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor. Momentul de rugăciune a fost urmat de procesiunea propriu-zisă spre Catedrala mitropolitană din Iaşi.
Păşcănenii au participat la Pelerinajul de Florii după oficierea Sfintei Liturghii în bisericile din oraş. În centrul municipiului s-a oficiat o slujbă religioasă, urmată de un concert de cântări specifice perioadei Postului Mare. „Deşi vremea a fost mai răcoroasă, iar ploaia a căzut peste noi, credincioşii au reuşit să ajungă la parohiile din care fac parte, pentru a participa la slujbele săvârşite în sâmbăta învierii lui Lazăr. Apoi s-au adunat cu toţii la Biserica «Inălţarea Domnului», unde a început pelerinajul. De acolo, am plecat spre piaţa centrala a oraşului, în faţa Casei de Cultură, unde, pe un podium special amenajat, s-au sfinţit sălciile şi s-au binecuvântat pelerinii. Chiar dacă nu a fost soare afară, acesta a răsărit în sufletele, inimile şi în credinţa acestora. Mântuitorul a bătut la porţile inimilor noastre, la fel cum a bătut şi la porţile Ierusalimului, înseninându-ne sufletele“, a spus pr. Pavel Postolachi, protopop al Protoieriei Paşcani.
Procesiunea de Florii din acest an de la Hârlău s-a desfăşurat pe trasul: Parohia Pârcovaci- Biserica „Sfântul Gheorghe“. De asemenea, au mai fost organizate pelerinaje în oraşul Flămânzi şi în comuna Belceşti, care aparţin de Protopopiatul Hârlău. „Protopopiatul Hârlău a organizat trei astfel de procesiuni, una la Hârlău, una la Belceşti, iar o alta a avut loc duminică, 13 aprilie, în oraşul Flămânzi, urmând un traseu de aproximativ şase kilometri. Am fost înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi, de mulţi credincioşi şi mulţi tineri. Atmosfera a fost una deosebită. În frunte am avut copiii care au bătut toaca şi care au dus în mâini icoana Intrării Domnului în Ierusalim, apoi au urmat preoţii, şi credincioşii. Este îmbucurător că la acest pelerinaj au participat foarte mulţi credincioşi, chiar dacă vremea a fost neprielnică“, a remarcat părintele Nicolae Crăciun, protopop al Protopopiatului Hârlău.
Acatistul Dreptului Lazăr, la Dorohoi
Preoţii şi credincioşii din parohiile Protopopiatului Botoşani au participat şi în acest an la Pelerinajul de Florii, de la Biserica „Sfântul Andrei“, din incinta Spitalului de Copii din oraş, spre Biserica „Sfântul Vasile cel Mare“ din incinta Spitalului Judeţean Botoşani. Oamenii au ţinut în mâini ramuri de salcie şi au intonat mai multe cântări religioase specifice perioadei Postului Mare. În dreptul bisericilor prin faţa cărora s-a trecut au fost rostite ectenii de mulţumire, de cerere şi de laudă adusă lui Dumnezeu pentru toate binefacerile primite.
Procesiunea de Florii de la Dorohoi a fost binecuvântată de ploaia atât de necesară pentru ca pământul să dea roadele necesare oamenilor, spre slava lui Dumnezeu. Traseul din acest an a fost: Biserica „Naşterea Maicii Domnului“ - Vârgolici - Biserica „Izvorul Tămăduirii“. „Deşi la Dorohoi plouă de două zile, inimile sunt pline de lumină şi de căldură sufletească. Oamenii au răspuns chemării noastre venind aici, la bisericuţa de lemn din curtea protopopiatului, de unde a început procesiunea pentru pelerinajul din Sâmbăta Floriilor. Am început cu slujba Vecerniei, cu rugăciunea pentru binecuvântarea salciei, după care s-au împărţit flori şi ramuri la toţi enoriaşii prezenţi. Apoi am pornit în procesiune, am trecut pe la catedrala oraşului, prin centrul oraşului şi până în cartierul Trestiana, acolo unde se zideşte o biserică nouă. Aici s-a continuat pelerinajul cu Acatistul Dreptului Lazăr şi cu un cuvânt de învăţătură. La final s-au împărţit iconiţe tuturor credincioşilor prezenţi“, a afirmat părintele Stelian Ciurciun, protopop al Protopopiatului Dorohoi.
Procesiune cu ramuri de sălcii şi prapuri în Săveni
O frumoasă procesiune în Sâmbăta lui Lazăr a avut loc şi la Darabani. Preoţii şi credincioşii au mers în pelerinaj pe traseul: Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“ - Biserica „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. „După săvârşirea Vecerniei, am binecuvântat credincioşii şi am împărţit iconiţe cu praznicul Intrării Domnului nostru Iisus Hristos în Ierusalim. Cu toate că vremea nu a fost prielnică, au fost destul de mulţi pelerini care au participat la procesiune, arătând că perioada postului este un timp al mântuirii şi al călătoriei duhovniceşti către praznicul Învierii Domnului nostru Iisus Hristos“, a menţionat părintele Constantin Pânzariu, protopop al Protopopiatului Darabani.
Procesiunea de Florii din Protopopiatul Săveni a început la Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe“ şi s-a încheiat la Biserica „Sfântul Ierarh Nicolae“. „Ne-am străduit şi anul acesta să fim la înălţimea chemării duhovniceşti a sărbătorii Intrării Domnului în Ierusalim. Terminând osteneala aceasta a postului de 40 de zile, ne gândim cu emoţie la Săptămâna Patimilor şi la bucuria din noaptea Sfintelor Paşti. Pentru a ne întări în trăirea duhovnicească intensă ce urmează, îmbinăm această călătorie a postului cu pelerinajul din Sâmbăta lui Lazăr, pregustând bucuria sărbătorii Floriilor. În jurul prânzului, preoţii din cele două parohii ale oraşului Săveni, împreună cu preoţii din parohiile învecinate, ne-am adunat la Biserica «Sfântul Gheorghe“ din Săveni, de unde am plecat spre Biserica «Sfântul Nicolae», după ce am citit o rugăciune de binecuvântare a sălciilor. Cu toţii am ţinut în mână ramuri de sălcii, lumânări, icoane, prapuri şi am cântat diverse cântări creştine“, a relatat pr. Constantin Macuc, protopop al Protoieriei Săveni.
Atmosferă de sărbătoare la pelerinajul de la Piatra Neamţ
Procesiunea de Florii de la Piatra Neamţ, intitulată „Fiii lui Dumnezeu - Izvorul Vieţii“, a fost organizată de Protopopiatul Piatra Neamţ, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Preoţii şi pietrenii veniţi în număr mare au mers de la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul“ - Mărăţei 1 spre Biserica „Sfântul Ioan“ - Domnesc. „Pentru noi, cei de la Piatra Neamţ, această procesiune este un adevărat prilej de bucurie duhovnicească, aducându-ne aminte de momentele esenţiale din istoria mântuirii noastre. Deşi vremea de dimineaţă nu ne-a avantajat, cu ajutorul lui Dumnezeu, cu o jumătate de oră înainte de începerea procesiunii, vremea s-a îndreptat şi numeroşi pelerini din diferite părţi ale oraşului au venit să se roage împreună cu noi, simţindu-se deja o atmosferă de sărbătoare, la fel ca şi în ceilalţi ani“, a remarcat părintele Valentin Tofan, protopop al Protopopiatului Piatra Neamţ.
La Târgu Neamţ, oraşul de sub poalele Cetăţii Neamţului străjuit de Ozana „cea frumos curgătoare“ a lui Creangă, pelerinajul a început în jurul prânzului, prin prezenţa părinţilor de la parohiile „Sfântul Nicolae“ - Humuleşti, Bejeni - Humuleşti, „Sfântul Haralambie“ - Târgu Neamţ, „Sfântul Nicolae“ - Târgu Neamţ, „Sfântul Spiridon“, „Sfinţii Voievozi, „Sfântul Gheorghe“ şi „Sfântul Ilie“. „După citirea Sfintei Evanghelii a zilei, împreună cu credincioşii care purtau în mână ramuri de salcie, cu toaca şi podoabele bisericii în faţă, cu Sfânta Cruce, dar şi cu icoana Intrării Mântuitorului Iisus Hristos în Ierusalim, în cântări alese, am pornit spre Biserica «Adormirea Maicii Domnului», unde ne-au întâmpinat părinţii slujitori, împreună cu credincioşii de la această parohie. Acolo, s-a săvârşit slujba Vecerniei, s-a citit din nou Sfânta Evanghelie, s-a citit rugăciunea pentru pelerini şi cea pentru binecuvântarea sălciilor, iar la final s-a ţinut un cuvânt de învăţătură despre importanţa acestui pelerinaj“, a relatat pr. Ioan Dogariu, protopop al Protopopiatului Târgu Neamţ.
Tinerii, prezenţi în număr mare la procesiunea din Protopopiatul Ceahlău
Pelerinajul de Florii din Protopopiatul Roznov a avut loc pe traseul: Biserica „Sfântul Nicolae“ - Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ din oraş. „Am trecut pe la şapte troiţe din jurul centrului oraşului. Am plecat de la Biserica «Sfântul Nicolae» şi am ajuns la Biserica «Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel», unde am săvârşit slujba Vecerniei. După aceea, preoţii s-au împărţit pe diferite sectoare pentru a putea trece pe la toate troiţele din cadrul protopopiatului, pentru a binecuvânta toţi credincioşii“, a declarat părintele Vasile Ţoc, protopop al Protopopiatului Roznov.
Preoţii şi credincioşii din Protopopiatul Ceahlău au participat la Pelerinajul de Florii, care a avut loc pe traseul Parohia Poiana Teiului - Parohia Galu. „Au participat foarte mulţi credincioşi atât din parohiile Poaina Teiului şi Galu, cât şi din alte sate. Au fost prezenţi foarte mulţi tineri, lucru care ne-a bucurat foarte mult. În Parohia Galu am fost aşteptaţi de foarte mulţi credincişi. Am dorit ca prin acest pelerinaj să urmăm Mântuitorului Hristos şi să ne bucurăm de Intrarea Domnului în Ierusalim“, s-a exprimat pr. Ionel Cuţuhan, protopop al Protoieriei Ceahlău.