Bucurie, viaţă şi Liturghie la Catedrala Mitropolitană din Iaşi

Un articol de: Anda Elena Pintilie - 15 Aprilie 2015

Slăvita sărbătoare a Învierii Domnului a fost prilej de bucurie şi slujire la Catedrala Mitropolitană din Iaşi. Într-un cadru festiv, Înaltpreasfinţitul Părinte Mitropolit Teofan a oficiat Dumnezeiasca Liturghie pe esplanada locaşului de cult, alături de clerul sfintei catedrale. Credincioşii, veniţi în număr mare să participe la slujba Învierii Mântuitorului Iisus Hristos, au ascultat cuvântul de învăţătură rostit de către Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei. Acesta, pe baza mesajului pastoral adresat credincioşilor din Arhiepiscopia Iaşilor, a nuanţat tema centrală - Hristos, Bucuria noastră cea veşnică. „În mod special noi, creştinii, ar trebui să fim definiţi prin bucurie. Căci un creştin trist este o contradicţie în sine, un creştin trist nu trebuie să existe, pentru că Hristos este bucuria noastră cea veşnică şi noi credem în Hristos“.

Cu toate acestea, sunt foarte mulţi creştini trişti din rândul cărora, de multe ori, facem parte. Trei sunt cauzele tristeţilor noastre: păcatul, îndepărtarea de forţa sacrificiului şi suferinţa pe care o vedem în jur şi pe care nu o înţelegem. „Ne întrebăm, uneori, de ce noi, creştinii, unii dintre noi, suntem trişti. În general, pentru că suntem tentaţi să identificăm creştinismul doar cu teama de păcat, frica de pedeapsă, respectarea unor reguli morale, umilinţa şi aşa mai departe. Toate acestea fac parte din creştinism, dar nu-l definesc. Unele sunt doar o componentă a creştinismului. Cea care le cuprinde pe toate este bucuria. Dacă toate acestea rămân fără bucurie, avem de-a face cu creştini trişti. Dacă bucuria se adaugă acestora, le dă tuturor o lumină mare şi omul, în ciuda problemelor pe care le are, având credinţă în Hristos, Bucuria cea veşnică, se bucură şi el“, a accentuat Înaltpreasfinţitul Teofan.

La final, pentru sufletul credincioşilor şi pentru veşnica bucurie a acestora, IPS Părinte Mitropolit a vorbit şi despre izvoarele de bucurie. Acestea sunt recunoştinţa, iertarea şi, nu în ultimul rând, participarea la Sfânta Liturghie de duminică - o bucurie menită să ne ajute întreaga săptămână care urmează.