Bucurii pentru copiii din centrele de zi
Această primăvară este plină de activităţi pentru copiii centrelor sociale ale Asociaţiei „Vasiliada“, ONG patronat de Arhiepiscopia Craiovei. Aceştia sunt implicaţi atât în activităţi de ordin practic, care îi pregătesc pentru viaţă, cât şi de ordin artistic şi educativ, care le dezvoltă personalitatea şi le descoperă talentele. Peste toate acestea, intră în relaţie cu alţi copii şi învaţă ce este prietenia.
Beneficiarii Centrului social de zi „Aripi de Lumină“ au avut prilejul să participe nu de mult la o activitate organizată la Colegiul Naţional Economic „Gheorghe Chiţu“ din Craiova. Alături de colegii lor mai mari, copiii au pregătit prăjituri şi alte preparate alimentare de post. „Sub îndrumarea doamnelor profesoare de la Colegiul «Gheorghe Chiţu», copiii au pregătit împreună sandwich-uri, după care le-au ornat, produse de post, cornuleţe şi fursecuri cu diferite forme: steluţe, inimioare, fluturaşi. Cei mici au participat cu mult entuziasm şi s-a creat astfel o atmosferă destinsă, relaxantă. Şi-au exersat astfel abilităţile practice şi de comunicare, au stabilit relaţii de prietenie şi colaborare foarte frumoase“, a precizat Renata Bănescu, psihopedagog la Centrul „Aripi de Lumină“.
„Mi-a plăcut rolul pe care l-am avut la bucătărie“
De cum au fost întâmpinaţi de către prietenii lor mai mari, copiii şi-au arătat nerăbdarea de a începe lucrul. Dând dovadă de creativitate şi fiind dornici de a prepara prăjituri cât mai gustoase, au întins aluatul, l-au porţionat cu forme speciale, au schimbat opinii cu privire la cunoştinţele despre reţetele acestor produse de post. „A fost minunat, mi-a plăcut rolul pe care l-am avut la bucătărie, mai ales că am avut aşa colegi deosebiţi. Nici nu am simţit când a trecut timpul, aşa bine m-am simţit, ca într-o mare familie“, a mărturisit Mădălina, de 13 ani. Cristina a fost la fel de încântată de rezultatul muncii sale şi spune că se va implica în acţiunile centrului ori de câte ori va avea ocazia. „Au fost câteva ore de relaxare, de voie bună, în care am şi învăţat câteva din secretele unor prăjituri delicioase. Am descoperit că într-adevăr îmi place să lucrez la bucătărie, şi cu siguranţă mama mea va fi fericită când îi voi povesti acasă cum mi-am petrecut ziua şi, mai ales, când o voi ajuta la bucătărie“, a adăugat Cristina, de 13 ani.
O vizită la Teatrul de păpuşi „Colibri“
Activităţile au continuat cu o vizită la Teatrul de păpuşi pentru copii şi tineret „Colibri“, în Ziua porţilor deschise, pentru a descoperi secretele de culise ale pregătirii unui spectacol de păpuşi. Cu acest prilej, actorii Adriana Ioncu şi Ilie Turcu le-au prezentat câteva dintre păpuşile pe care le mânuiesc în spectacolele de teatru, printre care Prinţul florilor, Mama spânului, Cheliuţă cel Isteţ şi Harap-Alb, explicându-le felul în care păpuşile devin personaje de poveste pe scenă. Copiii au fost învăţaţi să mânuiască păpuşile, demonstrând că au talentul şi imaginaţia necesare pentru a da viaţă personajelor de basm.
„Am încercat să le arătăm copiilor de la Asociaţia «Vasiliada» ce înseamnă teatrul de păpuşi, să-i plimbăm puţin prin lumea aceasta minunată a pă-puşilor, care sunt atât de diverse ca formă de mânuire pentru noi, actorii păpuşari. Nu am fi putut să le prezentăm singuri, fără să îi punem pe ei să le atingă, să le înţeleagă mecanismele, să le re-dăm din misterul şi atmosfera unui spectacol. Teatrul de păpuşi este o lume a copiilor, iar ei răspund cu uşurinţă dacă te apropii, dacă eşti în lumea lor“, a explicat Adriana Ioncu, păpuşar al Teatrului „Colibri“.
„Copiii au pătruns în lumea minunată a basmului, au mânuit cu dragoste şi măiestrie păpuşile, aceste activităţi ajutându-i să desprindă învăţături şi să îşi formeze trăsături pozitive de caracter“, ne-a mai spus psihopedagogul Renata Bănescu.
Pictură, bune maniere, limbi străine
În programele educative desfăşurate de Asociaţia „Vasiliada“ se numără şi activităţile de la Centrul pentru Copii din Filiaşi, unde copiii pictează în acuarelă pereţii sălii în care îşi desfăşoară activităţile. Până în prezent, ei au venit cu idei minunate şi au reuşit să realizeze cu mult talent personaje de basm şi desene animate. „Prin această activitate, micii artişti îşi exersează abilitatea de a distinge între tonurile şi intensităţile culorilor capacitatea de a observa şi evalua raporturile dintre mărimi sau forme, precum şi relaţiile dintre culori, contrast şi complementaritate. De asemenea, această activitate îi ajută să îşi exprime, să recunoască şi să gestioneze emoţiile prin intermediul culorilor şi formelor, dar şi să îşi concentreze atenţia asupra detaliilor pe care le desenează, dezvoltându-le acestora creativitatea, gustul pentru frumos, învăţare şi cunoaştere“, a explicat Alexandra Toma, coordonatoarea Centrului pentru Copii din Filiaşi.
La fel de implicaţi în programe educaţionale sunt şi copiii Centrului social de zi „Sfântul Vasile cel Mare“ din Târgu Jiu, care participă la cursuri de bune maniere, de matematică şi de limba engleză, susţinute de specialişti, voluntari ai aşezământului social.