Buna Vestire la Liceul „Anastasia Popescu”
Binecuvântata sărbătoare a Bunei Vestiri a fost celebrată la Liceul Pedagogic „Anastasia Popescu” din București printr-un eveniment cultural dedicat mamelor, desfășurat sub genericul „Aripi de iubire”. Nu este nici pe departe prima dată când se întâmplă asta aici. Directoarea instituției școlare, Mona Șerbănescu, ne-a povestit că încă de la mijlocul anilor 1990 s-a sfătuit cu vrednicul de pomenire pr. Constantin Voicescu și a stabilit să sărbătorească Ziua Mamei nu de 8 martie, ci de Buna Vestire. Primele expoziții organizate la această sărbătoare au fost lucrate, în școală sau în afara ei, cu Sorin Dumitrescu.
Anul acesta s-a vernisat o expoziție de icoane pe lemn pictate de elevi ai liceului, îndrumați de profesorii Maria Roxana Cioată, Sarah Olteanu și David Leonid Olteanu. De cum urci scările către etajul 1, impresia este copleșitoare, mai ales că o parte dintre icoane au fost așezate în formă de cruce... S-a optat pentru ideea ca toate icoanele să aibă aceeași dimensiune și am aflat mai târziu că autorii lor intenționează să le mai perfecționeze.
Pe palierul de la etajul 1 și prin toată clădirea, prezența copiilor îmbrăcați în costume populare, agitați și emoționați înainte de a începe evenimentul, era încântătoare! Agitația a încetat atunci când pr. Alin Hotcoleanu a rostit, împreună cu cei prezenți, câteva rugăciuni și a sfințit icoanele. Apoi, cei care fac parte din Corul „Sfânta Elisabeta”, pregătit și condus de profesoara Grațiela Popescu, au ocupat scările spre etajul 2, iar spațiul expozițional aproape că a devenit neîncăpător: colegi, părinți, profesori, foști elevi ai liceului, presă, invitați.
Programul corului a fost extrem de inspirat. A început cu câteva cântece religioase potrivite Bunei Vestiri, a continuat cu piese dedicate mamelor și a sfârșit cu bucăți muzicale amintind de grupul coral Song, adică inclusiv mișcare scenică, recitative și multă bună dispoziție. Se vedea pe chipurile copiilor cât de bucuroși erau că se află acolo și le-a ieșit minunat concertul.
În încheiere, pr. Alin Hotcoleanu a vorbit cu emoție, împărtășită de auditoriu, despre semnificațiile profunde ale sărbătorii Bunei Vestiri, secondat la fel de frumos de profesoara de religie Ivona Boitan, în același timp scriitoare și regizor de teatru.