„... Intrând într-un sat, L-au întâmpinat zece leproşi care stăteau departe...” (Luca 17, 12). Departe de ei au rămas şi Ucenicii, şi cei ce treceau pe cale. Doar El S-a apropiat. I-a chemat la Sine fără
Resurse educaţionale pentru promovarea drepturilor copiilor
Fiecare copil, indiferent de culoare, rasă, limbă, sex sau religie, are dreptul, între altele, la protecţie, îngrijire, odihnă şi recreere, educaţie, sănătate şi informare. Statul, prin instituţiile sale, familia şi ONG-urile ar trebui să vegheze la respectarea acestor drepturi. Telefonul Copilului este o asociaţie care oferă sprijin şi consiliere copiilor, dar derulează şi proiecte educative şi campanii de conştientizare precum „Drepturile tale sunt super puterea ta”.
Ziua Internaţională a Drepturilor Copiilor, o zi de acţiune pentru copii, de promovare a drepturilor acestora, a fost marcată în 20 noiembrie atât de instituţiile statului, cât şi de ONG-uri şi asociaţii care luptă pentru respectarea drepturilor copiilor. Data nu este una întâmplătoare, ci aminteşte de ziua în care a fost adoptată Convenţia ONU, în anul 1989, cu privire la drepturile copilului. România a ratificat Convenţia în 28 septembrie 1990 prin Legea nr. 18/1990 şi s-a inspirat din aceasta atunci când a elaborat Legea nr. 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare.
Copiii au dreptul, printre altele, la: un spaţiu unde să locuiască, haine şi mâncare sănătoasă, la o educaţie potrivită aptitudinilor şi abilităţilor fiecăruia, la a-şi spune părerea în toate aspectele care îi afectează, la a beneficia de o îngrijire specială (în cazul în care nevoile speciale ale acestora o cer). De asemenea, copiii au dreptul să primească îngrijiri medicale, să fie protejaţi împotriva violenţei, tutunului, alcoolului şi drogurilor, să fie trataţi la fel cu toţi ceilalţi copii, indiferent de culoare, rasă, sex, limbă sau religie.
„Educaţie, sănătate, odihnă şi recreere, protecţie, îngrijire, liberă exprimare, informare: acestea nu sunt doar concepte, ci drepturi ale oricărui copil. Drepturile copiilor sunt super puterea lor, care îi protejează atunci când au nevoie. Dar ca să le folosească, trebuie în primul rând să le cunoască. La Telefonul Copilului, 116 111, ne asigurăm că toate aceste drepturi nu sunt încălcate”, a declarat Cătălina Surcel, director executiv al Asociaţiei „Telefonul Copilului”, citată de Agerpres. În susţinerea acestei misiuni, Telefonul Copilului a lansat, zilele acestea, campania de conştientizare „Drepturile tale sunt super puterea ta”, în cadrul căreia va fi diseminată în rândul copiilor o resursă educaţională dedicată lor (https://youtu.be/bwbeIQYChyE), alături de sesiuni educaţionale şi consiliere oferite la 116 111. „Materialele informative pentru copii includ conţinut elaborat de juriştii şi psihologii Asociaţiei «Telefonul Copilului», pe înţelesul lor”, au mai transmis reprezentanţii asociaţiei.
Copiii pot suna gratuit la numărul 116 111, linia unică europeană de asistenţă pentru copii, însă au la dispoziţie şi comunicarea din online, de pe platformele sociale sau pot afla informaţii sau solicita sprijin şi ajutor la adresa de e-mail 116111@telefonulcopilului.ro. „Măsuri de combatere a violenţei în familie, precum ordinul de protecţie şi ordinul de restricţie, consecinţe din punct de vedere legal în urma părăsirii domiciliului pentru a locui cu alte persoane, consecinţe ale consumului de droguri, prevederi în legislaţie pentru sancţionarea abuzului de tip bullying sunt doar unele dintre situaţiile pentru care copiii solicită consiliere la 116 111 încă din anul 2017”, mai informează Asociaţia „Telefonul Copilului”. (O.N.)