Călătorie către maturitate

Un articol de: Conf. Univ. Dr. Roxana Andreea Toma - 03 Septembrie 2023

Adolescența și tinerețea reprezintă etapele de conturare a drumului complicat de la copilul dependent de părinți la tânărul independent și responsabil. Trecerea prin adolescență conturează căutarea propriei identități, care va duce ulterior la conștientizarea de sine (Filed, Hoffman & Posh, 1997). Este o perioadă de explorare, de dorință de creștere și dezvoltare, de căutare a sensului existenței, de stabilire a locului în lumea din jur, perioadă în care la fel ca în orice moment de viață tinerii caută să ajungă la starea de bine psihologic, de calm și fericire.

Starea de bine, deși nu este definită de o formulă matematică și nu are hotare sau limitări în a o aprecia, se poate spune că depinde de un echilibru armonios al elementelor mintale, fizice și spirituale care constituie sinele (Vella-Brodrick, 1995). Elementele spirituale se asociază cu alegerea și stabilizarea valorilor existențiale și religioase pe care tinerii, în această etapă, le vor asuma, în mod conștient, ca pe o alegere personală, cu entuziasmul adus din adolescență și grație limpezimii adultului în devenire.

Valori precum bunătatea, iubirea, respectul pentru cei apropiați, ajutorarea celorlalți și altruismul reprezintă numitorul comun în jurul căruia se pot reuni idei, se pot genera conduite care să se pună în practică, acestea devenind liantul dintre modelele teoretice și viața reală. În această dezvoltare de sine, adolescenții și tinerii au nevoie de cei apropiați lor, care le pot fi alături atât în momentele de fericire, cât și în cele de restriște, unde se pot strecura teama și tristețea.

Lumea ideilor, extrem de fascinantă și benefică pentru dezvoltarea mintală, primește culori nebănuite atunci când este împărtășită cu cei apropiați. Când interlocutorii discuției ascultă cu atenție, aplecați asupra ideilor, întrebărilor și sentimentelor transmise, acești oameni devin prieteni pe termen lung cu oamenii cu care împărtășesc acele momente și ei se vor sprijini cu sfaturi, cu idei sau cu acțiuni concrete în vremurile maturității lor. Deși nu există doar un moment în care se făuresc prieteniile de o viață, adolescența și tinerețea, când entuziasmul, nevoia de relaționare și speranța de viitor sunt în plin avânt, cumulează cele mai multe prietenii pe termen lung.

Pentru ca aceste persoane, care împărtășesc așteptări, gânduri, speranțe similare și se ascultă unele pe altele, să poată relaționa, sunt necesare evenimente culturale bazate pe valori și așteptări comune prin care să se provoace avântul ideilor și bucuria descoperirii unor oameni aseamănători ca gândire, sentimente și valori. Tinerii au nevoie de mentori alături de care să descopere lumea, de prieteni cu care să o exploreze și să se bucure de ce le oferă, pentru a prelua torța de lumină de la generația anterioară ca să o păstreze pentru a o preda la rândul lor generației care le urmează. Un astfel de prilej de descoperire, explorare și generare de planuri și proiecte este Întâlnirea Internațională a Tineretului Ortodox de la Timișoara din 2023, unde tinerii sunt așteptați într-o călătorie fascinantă, ce îmbină armonios religia, cultura, spiritualitatea și educația.

(Roxana Andreea Toma este conf. univ. dr. Facultatea de Sociologie și Psihologie Universitatea de Vest din Timișoara)

 

NOTE

Vella-Brodrick, D. A., & Allen, F. C. L. (1995). Development and Psychometric Validation of the Mental, Physical, and Spiritual Well-Being Scale. ­Psychological Reports, 77 (2), 659–674.

Field, S., Hoffman, A., & Posch, M. (1997). Self-Determination During ­Adolescence A Developmental Perspective. Remedial and Special Education, 18 (5), 285–293.