„Cantus Domini”, o şcoală de muzică corală în devenire
Sunt 25 de voci care Îi cântă lui Dumnezeu, după cum le recomandă numele de inspiraţie latină. Împreună formează un cor, afiliat Asociaţiei Studenţilor Teologi Ortodocşi (ASTO) din Bucureşti în urmă cu doi ani. Deşi se află la început de drum, acest grup entuziast reuşeşte să-şi facă loc, cu prioritate, în clasamentul celor mai bune coruri bărbăteşti din ţară şi din străinătate. Arhidiaconul Răzvan-Constantin Ştefan, dirijorul „Cantus Domini”, crede în viitorul acestui ansamblu muzical şi speră în concretizarea ideilor sale de revigorare a muzicii corale româneşti.
Omenia. Pasiunea pentru artă în general, nu doar pentru muzică. Dorinţa de performanţă. Dragostea de a cânta în comuniune. Sunt câteva însuşiri distinctive ale membrilor „Cantus Domini”, evidenţiate de dirijorul lor. Tineri de formaţie teologică şi/sau muzicală – studenţi, masteranzi, doctoranzi -, aproape toţi sunt absolvenţi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Capitală.
„Suntem ambasadori ai credinţei pe care o mărturisim”
„Noi Îi cântăm lui Dumnezeu, dar şi oamenilor. Ne propunem să devenim o şcoală de muzică corală, pentru că pe culoarul acesta al corurilor bărbăteşti, la noi, din păcate, nu prea mai există coruri. Majoritatea sunt coruri mixte. Ne dorim profesionalizarea actului coral, a actului muzical şi performanţa”, spune arhidiaconul Răzvan-Constantin Ştefan.
La nivel naţional, se remarcă câteva corale bărbăteşti: „Armonia”, dirijor arhidiacon Iulian Dumitru, Constanţa; „Te Deum Laudamus”, dirijor pr. lector Matei Zaharia, Bucureşti; „Psalmodia Transylvanica”, dirijor pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, Cluj; „Sfântul Apostol Andrei”, dirijor conf. univ. dr. Valentin Gruescu, Bucureşti.
În accepţiunea dirijorului Răzvan-Constantin Ştefan, atuurile „Cantus Domini”, care îşi desfăşoară activitatea pe bază de voluntariat, sunt următoarele: „Este un cor de tineri, este puternic prin participările la competiţiile de peste hotare, prin repertoriul variat, care cuprinde atât muzică de tradiție folclorică românească precum şi muzică din repertoriul coral internaţional (muzică sacră şi profană). Caracterul muzicii interpretate este, în mare parte, sacru. ”
Recunoscător mentorului său, conf. univ. dr. Valentin Gruescu, „cel care mi-a făcut accesibile nişte chestiuni din punct de vedere dirijoral nescrise prin manuale”, Răzvan-Constantin Ştefan, absolvent de Teologie şi de Conservator, sintetizează munca pentru pasiunea sa astfel: „Dirijorul este cel care traduce armonia de pe scenă în emoţie.” Ionuţ Cristian Grigorcea, teolog, membru al corului, susţine cele spuse de arhidiaconul Ştefan cu exemple concrete, inspirate din concertele desfăşurate în ţară, dar şi în afară: „Cel mai frumos sentiment trăit de mine a fost la Concursul Internaţional Coral de Muzică «Singing World» din Sankt Petersburg-Rusia, de anul acesta, şi la «Istanbul International Chorus Competition & Festival», Turcia, de anul trecut. La ambele competiţii, publicul a reacţionat foarte bine.”
Potrivit dirijorului, în ţară „suntem ambasadori ai credinţei pe care o mărturisim, prin acţiunile umanitare la care luăm parte. Totodată, ne implicăm şi în activităţi de culturalizare. De asemenea, ne dorim să devenim vizibili şi pe plan naţional, să facem câteva turnee în oraşele mari, să cunoaştem corurile regionale, cu care să stabilim un schimb de experienţă profesional”. Marius Oblu, teolog, membru şi preşedinte al „Cantus Domini” - „clădit pe o structură organizatorică, şi nu una ierarhică”, conform declaraţiei sale, vine în completarea celor relatate mai sus: „De la anul, ne-am propus ca o dată la două luni să mergem în ţară şi să ne alăturăm corurilor locale într-un efort comun de organizare a unor evenimente culturale, prin care să dăm mărturie despre valorile deosebite pe care zona respectivă, şi ţara, le posedă. Această iniţiativă se doreşte a fi o formă de susţinere pentru corurile respective, valoroase de altfel.”
Premii, medalii internaționale și distincții
Lista pe care se înscriu succesele artistice ale „Cantus Domini” este una consistentă. Spicuind, amintim în ordine cronologică: Marele premiu la Festivalul „Prietenii Bulgariei” - Albena, 20-28 iunie 2011; două medalii de argint la cea de-a 7-a ediţie a „World Choir Games” („Olimpiada Mondială Corală”), Cincinnati-Ohio, S.UA., 4-14 iulie 2012; medalie de argint la prima ediţie a „European Choir Games” („Olimpiada Europeană Corală”), Graz, Austria, 9-19 iulie 2013; medalie de aur şi cupă la categoria coruri bărbăteşti în cadrul „Istanbul International Chorus Competition & Festival”, Turcia, 21 - 26 iulie 2014; Diploma omagială şi Medalia comemorativă „Sfinţii Martiri Brâncoveni”, oferite de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în ziua de 7 octombrie 2014; trei premii la Concursul Internaţional Coral de Muzică „Singing World” din Sankt Petersburg, Rusia, după cum urmează: medalia de aur la secţiunea coruri pe voci egale, medalia de argint la secţiunea coruri de cameră şi premiul afecţiunii din partea publicului, obţinut în cadrul rundei pentru Grand Prix.
„Întreaga noastră activitate coristică este o dăruire personală, pe care ne străduim să o transformăm în bucurie la fiecare concert, festival, concurs”, mărturiseşte Ionuţ Cristian Grigorcea.
„Ne simţim ca nişte ambasadori ai muzicii noastre româneşti peste hotare cu fiecare experienţă acumulată departe de casă. Dacă ar fi să fac o ierarhie la nivel internaţional, pe naţiuni, a celor mai bune formaţii corale, aş enumera: China, Africa de Sud şi Rusia, Europa Centrală. Corul «Cantus Domini» ar putea ocupa al patrulea loc în acest clasament. Faptul că ne păstrăm identitatea noastră de cultură şi că în America, spre exemplu, publicul a strigat «bravo» ne face unici. Dacă ceilalţi exprimă doar bucuria de a cânta, care este receptată de public ca perfecţiune, noi exprimăm bucuria de a cânta pe care o transformăm în bucuria de a recepta”, arată cu mulţumire dirijorul Răzvan-Constantin Ştefan.