Care sunt E-urile nocive

Data: 15 Noiembrie 2007

În conţinutul tuturor produselor, de la pâine şi până la preparatele concentrate, mezelurile, produsele din carne, băuturile alcoolice şi cele răcoritoare, conservele, plantele, fructele, cerealele şi legumele modificate genetic, se regăsesc substanţe, care atentează nu numai la sănătatea consumatorilor, ci şi la viaţa acestora.

După unele studii de specialitate, un locuitor dintr-o ţară civilizată consumă circa 4,5 kg de aditivi alimentari pe an. Potrivit specialiştilor, E-urile nocive sănătăţii se împart în 5 categorii: - adaosuri cancerigene: E 330 din băuturile răcoritoare, dulciuri, amestecuri de condimente pentru semipreparate (conserve, paste de tomate, compot, muştar sau brânzeturi), E 621 folosit în sosuri şi supe concentrate şi conservantul E 211; - adaosuri foarte cancerigene, folosiţi, de asemenea, în prepararea alimentelor şi băuturilor: E 123, E 131, E 142, E 213, E 214, E 215, E 216, E 217 şi E 239; - adaosuri periculoase, din pâine şi produsele de panificaţie: E 471, E 472, E 482, E 300, si E 330, dar şi coloranţii: E 110, E 124, E 102, E 120, E 122, E 210, E 212, E 228, E 240, E 249, E 250 şi E 252; - adaosuri potenţial toxice, cum ar fi: E 226, E 463, E 466, E 470, E 233, E 311, E 312; - adaosuri suspecte. Aditivii periculoşi, pe lângă faptul că sunt cancerigeni, provoacă şi boli intestinale, tulburări de digestie, afecţiuni dermatologice, tulburări metabolice ale colesterolului şi afecţiuni neuronale. Potrivit specialiştilor, alimentele bogate în adiviti toxici sunt consumate, deoarece pe etichete este menţionat că produsul respectiv conţine E-uri toxice, însă nu scrie despre efectele pe care le pot avea. (sursa: www.topsanatate.ro)