Cartofii trataţi cu ultrasunete, mai sănătoşi

Data: 25 August 2010

Oamenii de ştiinţă japonezi au descoperit că şocurile electrice sunt benefice cartofilor, transformându-i în alimente mult mai sănătoase. Potrivit studiului citat de dailymail.co.uk, electricitatea "păcăleşte" cartoful să producă un "val" de antioxidanţi, aceste substanţe având un rol important în menţinerea sănătăţii organismului. Alte teste, desfăşurate în cadrul aceluiaşi studiu, au relevat faptul că folosirea ultrasunetelor are efecte similare asupra cartofului. "Antioxidanţii din fructe şi legume au o mare importanţă în prevenirea bolilor cronice, precum maladiile cardiovasculare, diverse tipuri de cancer, diabet şi bolile neurologice", a declarat cercetătorul nipon Kazunori Hironaka, de la Universitatea Obihiro, coordonatorul studiului, citat de publicaţia britanică. Inspirându-se din faptul că seceta, vătămările de ordin fizic, provocările de ordin natural şi stresul determină această legumă să producă cantităţi mai mari de antioxidanţi, oamenii de ştiinţă japonezi au dorit să verifice dacă şocurile electrice aplicate de oameni au acelaşi efect asupra cartofului. Cartofii (întregi) au fost scufundaţi în recipiente cu apă sărată, unde s-a aplicat un curent de intensitate slabă, timp de o jumătate de oră. Testele au arătat faptul că nivelul de antioxidanţi a crescut cu 60%. Mai mult, o sesiune cu ultrasunete timp de cinci minute are efecte similare.