Ce mâncăm ca să nu avem colesterolul mărit

Data: 09 Noiembrie 2007

Potrivit specialiştilor nutriţionişti, nu este greu de urmat o dietă pentru scăderea colesterolului, deoarece sunt disponibile pentru consum o mare varietate de mâncăruri, unele chiar preparate, care au un nivel scăzut de grăsimi. Acestea sunt indicate mai ales celor care nu au timp să mănânce de 3 ori pe zi şi care nu au un program de masă echilibrat.

Când cumpăraţi mâncăruri care au un conţinut mic în grăsimi, asiguraţi-vă că se încadrează în termenul de valabilitate şi ţineţi cont de următoarele sfaturi: - mâncaţi din abundenţă fructe şi legume, deoarece conţin puţine calorii şi grăsimi; - consumaţi mâncare pe bază de cereale integrale şi renunţaţi la mâncărurile care conţin făină albă; - încercaţi să micşoraţi cantitatea de grăsimi saturate consumate, deoarece, atâta timp cât sunt consumate, nivelul colesterolului va creşte şi sunteţi expusă riscului apariţiei unei afecţiuni cardiace; - studii recente au demonstrat că ingerarea unei cantităţi semnificative de carbohidraţi poate, de asemenea, să crească nivelul colesterolului şi a riscurilor de a dobândi o boală de inimă, mai ales dacă persoana în cauză are diabet; - cumpăraţi produse lactate fără grăsimi sau cu un conţinut mic în grăsimi în locul celor normale, pline de grăsimi. Consumându-le, veţi descoperi că aceastea nu numai că scad riscul apariţiei vreunei boli cardiace, dar sunt şi potrivite pentru menţinerea siluetei; - când gătiţi cu ulei, folosiţi ulei de măsline, deoarece are un conţinut ridicat de grăsimi mononesaturate, sau ulei vegetal, fiindcă are un conţinut ridicat de grăsimi polinesaturate. Grăsimile nesaturate ajută la scăderea nivelului colesterolului; - gătiţi numai cu carne slabă de curcan sau pui şi renunţaţi să mai folosiţi carnea roşie, care este asociată cu creşterea nivelului colesterolului din sânge. De exemplu, folosirea cărnii de curcan în locul celei de vită este o alternativă delicioasă pentru sandvişuri; - uleiurile vegetale parţial hidrogenate, cum sunt cele din majoritatea margarinelor, conţin o formă particulară de grăsimi nesaturate, cunoscute ca trans-grăsimi. Acestea cresc nivelul colesterolului din sânge, inclusiv LDL şi colesterolul „rău“, ca şi grăsimile saturate. (sursa: www.topsanatate.ro)