Ce vitamine şi minerale preluăm din legume
Carnea oferă organismului proteine, grăsimi, vitamina B şi minerale (în principal fier şi zinc), iar peştele, pe lângă cele enumerate, asigură şi necesarul de vitamine A, D şi F. Cum putem substitui carnea? Iată câteva soluţii simple care oferă necesarul de nutrienţi pentru buna funcţionare a fiecărui organism:
- lintea, la fel ca fasolea boabe, face parte din familia leguminoaselor şi constituie o excelentă sursă de proteine şi fibre solubile. Însă lintea are un avantaj faţă de fasolea boabe: conţine de două ori mai mult fier şi este foarte bogată în vitamine B;
- o ceaşcă de fasole boabe pe zi vă poate oferi o treime din necesarul zilnic de fier, proteine şi fibre. Mai mult, aceste fibre sunt solubile şi ajută la menţinerea unui colesterol scăzut. De asemenea, o ceaşcă de fasole boabe furnizează o cantitate însemnată de potasiu, zinc, vitamina B şi calciu;
- nucile şi alunele sunt o sursă de proteine, zinc şi vitamina E. O jumătate de ceaşcă de migdale asigură 175 mg de calciu pe zi;
- cerealele asigură necesarul de vitamina B12, fier, calciu şi fibre insolubile (care reduc riscul cancerului de colon şi a altor tulburări digestive). Dacă nu consumaţi zilnic ouă şi produse lactate, trebuie să luaţi un supliment de vitamina B12;
- legumele verzi precum spanacul, broccoli, salata verde au un conţinut mare de fier (în special spanacul), vitamina A şi calciu (într-o formă foarte greu de absorbit). Sunt şi o sursă de antioxidanţi care ajută la combaterea cancerului. Gătirea lor şi stropirea cu zeamă de lămâie şi oţet face calciul mai uşor de absorbit în organism. Îmbinaţi întotdeauna alimentele bogate în fier cu acelea bogate în vitamina C, deoarece aceasta ajută la absorbţia fierului;
- fructele confiate (caise, stafide, prune, mango, ananas, smochine, cireşe) au un conţinut ridicat de fier, iar combinate cu alune şi nuci asigură necesarul de minerale, vitamine şi unele fibre.