Centrul de zi pentru copii „Sfântul Nicolae” din Lugoj
Indiferentismul față de pregătirea pentru viață, perceperea eronată a valorilor, proasta funcționare a sistemului educațional oficial, la care se adaugă degradarea vieții de familie, transformă copiii în victime sigure ale sistemului. Acestei realități devastatoare a timpului nostru încearcă Biserica să-i ofere soluții de vindecare. Una dintre ele este înființarea centrelor de zi pentru copii. Recent, am vizitat un asemenea centru, „Sfântul Nicolae” din Lugoj, județul Timiș, care funcționează cu sprijinul acestei comunități parohiale.
În prezentul înnegurat, în care vocea lumii secularizate oferă false forme de libertate, mulți adolescenți devin necomunicativi, interiorizați, trăiesc într-o lume a lor, neglijându-și educația. Pentru unii dintre ei, a fi educat devine o opțiune ocazională, abandonul școlar fiind un fenomen aproape generalizat. Și oricât de paradoxal ar părea, una dintre cauzele situației o reprezintă starea nefuncțională a religiozității familiei. Pr. drd. Sorin Lungoci, de la Sectorul învăţământ şi activităţi cu tineretul al Centrului eparhial din Timișoara, analizând această situație, observă: „Unii tineri rup relațiile cu religia pentru a marca o ruptură decisivă de un sistem familial nefuncțional”. În această „ruptură” cad majoritatea celor care abandonează școala. Pentru a preveni și a reduce consecințele unui asemenea fenomen, Biserica oferă, printre multe alte soluții, și pe cea a centrelor de zi pentru copii în care, pe lângă supravegherea pregătirii temelor, asigură elevilor și asistență catehetică.
Servicii pentru viață
Centrul de zi pentru copii „Sfântul Nicolae” din Lugoj are drept misiune prevenirea, reducerea abandonului și eşecului şcolar, creşterea performanţelor elevilor aflaţi în situaţii de risc. Acest centru oferă servicii educative, recreative, de socializare, hrană, servicii de orientare şcolară şi profesională, de consiliere psihologică şi sprijin pentru părinţi, asigurând totodată și asistența catehetică a copiilor. Centrul dispune de un spațiu de preparare a hranei, dotat cu echipamente moderne și personal calificat.
La ora prezenței noastre în centru, Nicoleta Toc, animator socioeducativ, supraveghea 25 de copii. „Noi îi sprijinim, în principal, în pregătirea temelor, după ce ajung aici de la școală. După aceea, îi supraveghem în jocurile recreative, de socializare și de comunicare. Avem copii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, cei mai mulți provenind din familii defavorizate”, ne-a declarat aceasta.
Mădălina Jghir, asistent social al centrului, ne-a vorbit despre concluziile anchetelor sociale pe care le efectuează la domiciliul familiilor copiilor: „Eu efectuez anchetele sociale, încercând să identific condițiile în care locuiesc copiii, cu cine, cine are grijă de ei după ce vin de la școală, veniturile familiei etc. Cele mai frecvente situații pe care le descopăr sunt veniturile insuficiente ale părinților și lipsa interesului lor pentru educația copiilor. Sunt, în general, familii dezorganizate, în care mama, de regulă singură, muncește excesiv și nu mai are timp să se ocupe de copii. Eu îi sprijin pe elevii mei la teme. Cea mai mare problemă a lor este matematica. Lunar, mă deplasez la școală, la familii, dar țin legătura permanent prin telefon cu profesorii, cu diriginții lor și cu părinții, pentru a afla ce probleme noi apar, mai ales de comportament. Rezultatele se văd prin faptele lor, iar satisfacțiile mele sunt micile bucurii pe care mi le oferă acești copii zi de zi”.
O întreagă rețea de centre educaționale
Am discutat apoi cu părintele Cristian Cerbu, coordonatorul Centrului de zi pentru copii „Sfântul Ierarh Nicolae”, preot la parohia ortodoxă „Adormirea Maicii Domnului” din municipiu. „Există o întreagă rețea de centre educaționale, centre de zi pentru copii, care au luat ființă în 2011 la Timișoara, Lugoj, Făget, Sânnicolau Mare sau Deta. Prin activitatea centrului nostru căutăm, într-un fel, să oferim ceea ce nu-i poate oferi copilului familia după terminarea programului școlar. Am ajuns în al cincilea an de existență și suntem bucuroși, avem satisfacția că în toată această perioadă am reușit să scoatem la liman, să corectăm unele comportamente, să aplanăm anumite stări ale copiilor și să-i facem ceva mai buni. Mai conștienți de valoarea lor și mai iubitori față de aproapele, căci ne ocupăm și de educarea lor spirituală, latură de cele mai multe ori neglijată în familiile din care provin. Clădirea în care funcționăm aparține parohiei, a cărei comunitate sprijină intens activitatea socială a Bisericii noastre. Primim, de asemenea, sprijin și ajutor constant, considerabil, din partea Protopopiatului Lugoj și a primăriei municipiului. În acești ani, au trecut pe la noi 40-50 de copii pe care am reușit să-i aducem într-o situație pozitivă în propria lor viață”, ne-a mărturisit părintele Cristian Cerbu.
Integrare reușită
Cum arătam, misiunea centrului nu se rezumă la cele prezentate până acum, ci derulează un proces educativ mai amplu, prin care se urmărește, cum spunea părintele Cristian Cerbu, aducerea copilului „într-o situație pozitivă în propria lui viață”. În acest context integrator se înscriu și excursiile, taberele pe care le organizează centrul, schimburile de experiență, celelalte activități, astfel încât să se realizeze o integrare cât mai reușită a copiilor în societate. „Să-i determinăm să dorească să cunoască mai mult, lucru care îi va consolida, pe fiecare în parte, într-un viitor sigur”, spune părintele Cerbu.
Condițiile deja existente, spațiul generos, ajutorul și sprijinul parohiei – o comunitate ortodoxă solidă, vie, ce numără aproximativ 3.500-3.700 de familii, cu 10.500-11.000 de suflete, care are o biserică, monument istoric emblematic pentru multiculturalitatea Lugojului, patru preoți slujitori, pr. protopop și paroh Ioan Cerbu, pr. prof. dr. Vasile Muntean, pr. Nicolae Borduz, pr. Cristian Cerbu și un părinte diacon, Silviu Iordache – creează premisele extinderii activității și asupra elevilor de liceu, care se confruntă cu situații similare celor aflați acum în îngrijire. „Dorim să dezvoltăm și mai mult activitatea catehetică, pentru că avem posibilitatea aceasta, și-i simțim rezultatele pozitive în evoluția copiilor care vin aici din cele trei școli vecine cu centrul nostru. Noi nu am făcut niciodată diferențe cu privire la confesiunea lor religioasă. În anii trecuți, spre exemplu, am avut și copii din familii neoprotestante și romano-catolice. Dimpotrivă, dorim să arătăm că Biserica Ortodoxă are deschidere și către celelalte culte cu care împarte spațiul spiritual al comunității lugojene”, ne mai spune părintele Cristian Cerbu.
Încheiem, convinși că acești copii se vor împlini în viață, atașându-se unor principii și valori bazate pe credință şi care, din păcate, le lipsesc acum în sistemul lor familial.