Ceremonie la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca

Un articol de: Darius Echim - 28 Martie 2024

La împlinirea a 106 ani de la Unirea Basarabiei cu România, miercuri, 27 martie, la Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” din Cluj-Napoca a avut loc un eveniment evocator la care a fost prezent Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, alături de elevi și profesori de la li­ceul-gazdă, auto­ri­tăți civile și militare, repre­zentanți ai instituțiilor de cultură clujene.

La bustul lui Onisifor Ghibu din fața liceului care îi poartă numele, după intonarea Imnului Național al României, Preasfin­țitul Părinte Benedict Bistrițea­nul a săvârşit o slujbă de Te Deum și a rostit un scurt cuvânt de învățătură. A urmat ceremonia de depunere de coroane și flori la bustul lui Onisifor Ghibu, după care primarul municipiu­lui Cluj- Napoca, Emil Boc, a vorbit despre semni­ficația istorică a zilei de 27 martie 1918.

Evenimentul, organizat de Primăria Municipiului Cluj-Napoca, în colaborare cu Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu”, s-a încheiat cu un recital liric, susținut de mai mulți elevi, coordonați de profesorul Gabriel Braic.

La 27 martie 1918, Sfatul Ţării de la Chișinău a votat alipirea la Regat, iar spre sfârşitul ace­luiași an s-a înfăptuit Marea Unire, la 1 Decembrie 1918. Basarabia a rămas parte a României până în vara anului 1940, când a fost anexată de Uniunea Sovietică.

Pedagogul Onisifor Ghibu a fost unul dintre participanţii importanţi de la Marea Unire din 1918. Membru corespondent al Academiei Române, a luptat pentru drepturile și unitatea poporului român, fiind cel care a reușit deschiderea de școli românești în toată Basarabia.