Cinstirea Sfintei Cruci la Catedrala „Sfântul Spiridon”-Nou din Capitală
Duminica a 3-a din Sfântul și Marele Post a fost prilej de bucurie duhovnicească pentru credincioșii bucureșteni care au participat la Sfânta Liturghie săvârșită în Catedrala „Sfântul Spiridon”-Nou din centrul Capitalei de către Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Totodată, aceștia au putut audia și un concert de pricesne și cântări religioase dedicate Sfintei Cruci.
Catedrala „Sfântul Spiridon”-Nou, paraclis patriarhal, a constituit în Duminica Sfintei Cruci popas duhovnicesc pentru credincioșii care au adus laudă Cinstitei și de viață făcătoarei Cruci a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în cadrul sfintelor slujbe săvârșite în lăcașul din centrul Bucureștilor. Ziua de rugăciune a debutat prin săvârșirea Utreniei, la finalul căreia, după rânduiala îndătinată, Sfânta Cruce, frumos împodobită cu flori, a fost așezată spre închinare.
Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, a săvârșit, apoi, Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare, în cadrul căreia au fost rostite cereri de pomenire pentru ctitorii, slujitorii și binefăcătorii sfântului lăcaș, precum și pentru membrii Sfatului Țării care au votat la Chișinău, în data de 27 martie 1918, unirea Basarabiei cu România.
După împărtășirea credincioșilor, Preasfinția Sa a rostit un cuvânt de învățătură în care a reliefat importanța Sfintei Cruci în viața credincioșilor: „Când ne rugăm Sfintei Cruci, ne amintim de altarul de jertfă pe care Hristos Domnul S-a răstignit pentru a ne răscumpăra din robia păcatului și a morții. Sfânta Cruce ne este pavăză, suport și întărire în credință pe calea postului pentru că, dacă pomul cunoștinței binelui și răului era în mijlocul Raiului, iar oamenii care nu și-au întărit, prin postire și înfrânare, voința au căzut din bucuria comuniunii cu Dumnezeu, noi, privind la Sfânta Cruce și la Cel ce S-a răstignit pe ea, ne întrarmăm cu puterea ei pentru a ajunge cu pace și bucurie la slăvitul praznic al Învierii Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Troparul Sfintei Cruci intonat astăzi ne aduce aminte de cinstirea pe care o aducem Crucii, dar ne vorbește și de Învierea lui Hristos și ne pregătește pentru a ne apropia cu evlavie și smerenie, cu inimă curată, cu priveghere, rugăciune și post de Sfintele Paști”.
Ierarhul a vorbit, de asemenea, credincioșilor despre sensul „luării crucii”: „Pentru majoritatea dintre noi, luarea crucii înseamnă modul de viață pe care îl ducem sau un mod de viață pe care ar trebui să îl ducem, dar noi nu ni-l însușim pentru că rămânem spectatori în viața și lumea aceasta, uitând că, dacă vrem să fim cu Hristos, trebuie să ne asumăm roadele Jertfei de pe Cruce, prin luarea crucii personale, prin asumarea vieții pe care Dumnezeu ne-a rânduit-o și prin depășirea tuturor încercărilor vieții care vin asupra noastră. Fără Cruce nu există Înviere, fără jertfă nu există bucurie, noi cântând la Utrenie că «prin Cruce a venit bucurie la toată lumea». După jertfă și osteneală vine bucuria comuniunii cu Dumnezeu și cu sfinții, bucuria unei vieți împlinite, bucuria împlinirii menirii noastre ca oameni în această lume”.
În a doua parte a predicii, Episcopul Basarabiei de Sud a amintit celor prezenți despre evenimentele petrecute în urmă cu 104 ani, în urma cărora Basarabia se unea cu România, în procesul de reîntregire a ţării din 1918: „A purta crucea pentru un an înseamnă a trece peste toate încercările și provocările istoriei. Astăzi, i-am pomenit pe făuritorii Unirii, pentru că, în data de 27 martie 1918, Sfatul Țării de la Chișinău a votat unirea cu țara-mamă. Și acest act este o formă de purtare a crucii, deoarece, în contextul respectiv, ei și-au asumat unirea cu România a Basarabiei ocupate de ruși, în 1812. Atunci, membrii Sfatului Țării spuneau că unirea se face pentru veci, însă istoria a fost nedreaptă pentru că, peste alți 22 de ani, Basarabia a fost cedată din nou Rusiei. Îi pomenim astăzi pe făuritorii Unirii, pentru că ei au înțeles ce înseamnă să îți porți crucea cu demnitate. Au înțeles că trebuie să îți vorbești limba, trebuie să îți păstrezi credința, trebuie să te comporți demn în fața oricui”.
La final, Preasfințitul Părinte Episcop Veniamin a mulțumit Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru că a binecuvântat prezența sa în mijlocul credincioșilor bucureșteni, soborului de preoți și diaconi pentru împreună-slujire și credincioșilor prezenți pentru comuniunea în rugăciune. Preasfinția Sa a primit din partea slujitorilor sfântului lăcaș o frumoasă icoană argintată a Maicii Domnului cu Pruncul, „Prodromița”, și un buchet de flori.
În încheierea programului liturgic, Corala „Gloria Crucis” a Catedralei „Sfântul Spiridon”-Nou, care a împlinit anul acesta, în Duminica Sfintei Cruci, 13 ani de la înființare, a susținut un concert de pricesne și cântări religioase specifice acestei perioade de pregătire duhovnicească.