Ciuboțica-cucului, un detoxifiant de sezon
Este cunoscută și sub alte denumiri comune, cum ar fi floarea de primăvară, iarba Sfântului Petru, iarba de paralizie, primula, ostrica și verbosa. Ciuboțica-cucului este utilizată pe scară largă în scop terapeutic, dar și în scopuri decorative, datorită frumuseții florilor sale.
Această plantă cu aplicații medicinale are mai multe principii active, inclusiv saponina, unii pigmenți flavonoizi, enzime, săruri minerale, vitamina C, taninuri, acid salicilic și uleiuri esențiale. Aceste ingrediente pot fi utilizate pentru un număr mare de medicamente. Putem beneficia de proprietățile lor direct, prin prepararea unor creme, iar frunzele și florile pot fi utilizate la prepararea unor ceaiuri.
Pentru a putea beneficia de toate proprietățile și acțiunile specifice ale plantei, cea mai bună perioadă de recoltare este primăvara, iar cele mai utilizate părți sunt rizomii, rădăcina, frunzele și florile. Rădăcina și frunzele trebuie recoltate înainte de înflorire. Dacă, însă, dorim să colectăm frunzele în scop medicinal, acestea trebuie să fie proaspete, nu uscate. Rizomul trebuie uscat la soare și depozitat într-o pungă de hârtie. Florile trebuie colectate când au înflorit complet și lăsate să se usuce într-un loc întunecat și fără umiditate.
Infuzia de flori este utilă împotriva supraexcitării nervoase și este folosită, în mod tradițional, împotriva insomniei. Fiind diuretică (elimină toxinele din sânge) și purificatoare, poate fi utilizată și în cazurile de gută și pietre ale tractului urinar. Dă rezultate mai bune, însă, în combinație cu alte plante medicinale.
Infuzia din rădăcină are ingrediente mai active și este un bun expectorant, astfel că poate trata probleme bronhice, cum ar fi astmul, bronșita sau tusea. O formulă preparată acasă constă din: rădăcină de primula trei părți, frunze de pătlagină o parte, fructe de anason o parte și fructe de fenicul o parte. Se toarnă 1/4 litru de apă clocotită peste două lingurițe de amestec, se strecoară și, după 10 minute de infuzare, se îndulcește și se bea fierbinte, câte o cană pe zi.
În cazuri de gută și afecțiuni reumatice, infuzia se prepară cu o linguriță de rădăcină sau de flori proaspete sau uscate, la o cană de apă. Se fierbe și se lasă să stea 5 minute. Se iau două sau trei căni pe zi. Unii autori recomandă frunze proaspete infuzate sau amestecate în salate ca diuretic. Decoctul pentru comprese, în cazuri reumatismale și dureri articulare sau vânătăi, poate fi preparat cu o mână de rădăcină în jumătate de litru de apă, timp de 5-10 minute.
Frunzele de primula pot fi consumate și sub formă de salată sau gătite. Nu este necesar un timp mare de fierbere, doar 10 sau 15 minute, fiind evitată astfel ușoara amăreală a salatei, care poate provoca arsuri la stomac.
Florile aromate pot fi folosite ca ingrediente pentru tort, iar ceaiul de petale de primulă are un gust foarte plăcut.
Florile de primula pot fi utilizate și ca produse cosmetice, pentru tratarea pielii uscate, pentru spălarea tenurilor acneice sau ridate și a negilor. În trecut, florile uscate erau zdrobite, amestecate cu făină de ovăz sau porumb și folosite ca demachiant.
Cu flori de primula se poate prepara, de asemenea, unguent împotriva arsurilor solare, fiind necesare în acest sens un emulsionant și glicerină, care pot fi procurate de la farmacie. Se prepară astfel: 150 g soluție emulsionantă, 70 ml de glicerină și 80 ml de apă. Se amestecă, iar după ce au fost omogenizate într-un vas pe baia de apă, se adaugă 30 g de flori de primula. Se încălzește la foc mic timp de 3 ore, apoi se filtrează și se amestecă continuu, până la răcire. Se păstrează în borcane de sticlă, la loc răcoros, timp de 12 luni.
Împotriva insomniei, se poate realiza infuzie din: 50 g primula, 25 g flori lavandă,10 g sunătoare, 15 g hamei conuri și 5 g valeriană. O linguriță din acest amestec se infuzează în apă clocotită, timp de 3 minute. Se filtrează și se bea câte o cană fierbinte, înainte de culcare.
Împotriva tulburărilor cardiace poate fi preparat un vin din flori proaspete. O sticlă de 2 l se umple cu flori proaspete și se adaugă vin alb până se acoperă. Sticla se lasă cu capacul ușor slăbit, timp de 15 zile, la soare. Se consumă câte trei linguri pe zi.