Comemorarea artistului Vasile Blendea la Mănăstirea Viforâta

Data: 20 Noiembrie 2021

La inițiativa filialei Dâm­bovița a Asociației Studenți­lor Creștin-Ortodocși Români (ASCOR), în cadrul manifestărilor dedicate „Anului comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor” în Patriarhia Română, a avut loc, sâmbătă, 20 noiembrie 2021, comemorarea artistului Vasile Blendea, la mormântul său din cimitirul Mănăstirii Viforâta de lângă Târgoviște.

Slujba de pomenire a fost oficiată de pr. prof. dr. Marian Vîlciu, decanul Facultății de Teologie Ortodoxă și Științele Educației din cadrul Univer­sități „Valahia” Târgoviște, care a rostit un cuvânt de învă­țătură; pr. prof. dr. Florea Ște­fan, prodecanul aceleiași ins­ti­­­tuții; pr. lect. dr. Cosmin Santi și pr. Ion Voinea, spiritualul facultății. La acest moment liturgic au luat parte membrii ASCOR, dar și Titus Canache, restauratorul monumentului.

În cea de-a doua parte a evenimentului, membri ai filialei ASCOR Dâmbovița au vizitat muzeul dedicat artistului Vasile Blendea din Târgoviște și au evocat rolul său cultural pe plan local și național.
Vasile Blendea a fost îndrumat de Dimitrie Paciurea la sculp­tură și compoziție și de Frederic Storck la desen. Cu girul Academiei Române, Nicolae Iorga l-a trimis pe Vasile Blendea în Austria, Germania și Elveția pentru a copia portrete de voievozi români aflate în muzee și colecții de artă din aceste țări. A realizat excelente copii reprezentându-i pe Vlad Țepeș și Ștefan cel Mare. Între anii 1930 şi 1952, a fost profesor de desen la Liceul „Ienă­chiță Văcărescu” și la mai multe licee din Târ­go­viște. Ca pictor a dovedit o sensibilitate deosebită față de natu­ră, pe care a reprezentat-o înso­țită de monumente și ruine romantice ale orașului Târgoviște, ne-a transmis Biroul de presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei.