În Duminica a 2-a după Sfintele Paști, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, a fost prezent în Parohia Totoi, Protopopiatul Alba Iulia, unde a săvârşit slujba de târnosire a Bisericii
Concertul Seminarului Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București
În seara zilei de duminică, 13 aprilie, în Biserica „Sfântul Elefterie”-Nou, Paraclis Patriarhal, din Piaţa Operei, București, s-a desfășurat tradiționalul concert prepascal, intitulat „Iată, Mirele vine!”, ajuns la cea de-a treia ediție, susținut de corul Seminarului Teologic Ortodox „Nifon Mitropolitul” din București.
Interpretând piese dintr-un repertoriu variat, elevii seminariști i-au încântat pe cei prezenți, printre aceștia numărându-se cadre didactice ale seminarului, părinți, prieteni, dar și iubitori de muzică. Aceștia au interpretat cântări ale unor compozitori precum Dimitrie Suceveanu, Sfântul Macarie Protopsaltul sau Gheorghe Cucu. Dirijorul corului este arhidiaconul Nifon Constantin, profesor de muzică al seminarului. Alături de cântările pascale au fost recitate și poezii cu tematică specifică perioadei, precum „Ghetsemani” și „Maica durerilor” de Zorica Lațcu.
La finalul concertului, arhidiaconul Nifon Constantin a evidențiat truda elevilor seminariști și dragostea cu care aceștia au interpretat cântările în această seară: „În fiecare an, seminarul nostru păstrează această tradiție de suflet, concertul prepascal, un dar duhovnicesc pe care îl oferim credincioșilor înaintea sfintelor sărbători de Paști. Concertul prepascal al seminarului nu este doar un eveniment muzical, ci o adevărată lucrare de zidire sufletească, o punte între frumosul artistic și taina credinței. Fiecare piesă interpretată, fie că a fost din repertoriul psaltic, fie coral, a avut menirea de a deschide inimile către Dumnezeu, de a trezi în ascultători dorința de pocăință, de îndreptare și de comuniune cu Hristos Cel răstignit și înviat. Este un moment de răgaz spiritual, de oprire în taina rugăciunii prin cânt, înainte de a păși în lumina Învierii”.
De asemenea, şi părintele protoiereu Valer Ulican, parohul Bisericii „Sfântul Elefterie”-Nou, a spus: „În această seară de har și emoție, doresc să adresez un gând de recunoștință și admirație dascălilor care, cu răbdare, dăruire și credință, formează cu multă atenție, acești tineri talentați. Mă bucur nespus că avem tineri care simt și trăiesc aceste valori. Ei sunt speranța Bisericii de mâine, dar și binecuvântarea Bisericii de azi. Astfel, concertul din această seară a fost mai mult decât o audiție, a fost o rugăciune cântată, o mărturie sonoră a credinței și a frumuseții liturgice care ne definește ca neam și ca Biserică. Cântările alese, specifice Sfântului și Marelui Post, au avut darul de a ne apropia și mai mult de taina Crucii și a Învierii, de a ne sensibiliza inimile și de a ne întări în credință”.