Comemorarea românilor uciși în masacrul de la Fântâna Albă
Sâmbătă, 1 aprilie, la împlinirea a 82 de ani de la Masacrul de la Fântâna Albă, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, la Portalul Memorial Golgota Neamului - „Fântâna Albă” de la Mănăstirea Putna, a avut loc pomenirea celor uciși atunci pentru dorința de a trăi în patria-mamă, în libertate și credință.
Potrivit arhiepiscopiasucevei.ro, a fost săvârșită slujba Parastasului, la care au slujit clerici ai mănăstirii și din satul Putna. Apoi, au depus coroane și jerbe de flori reprezentanți ai următoarelor instituții: Primăria Putna, Primăria Vicovu de Sus, Primăria Straja, Liceul Tehnologic „Ion Nistor” Vicovu de Sus, Asociația Studenților Creștini Ortodocși Români - filiala Suceava.
A urmat un recital de cântec și poezie al Grupului vocal-tradițional „Ai lui Ștefan, noi oșteni” de la Liceul „Ion Nistor”, dedicat celor uciși în 1941.
Părintele stareț al Mănăstirii Putna, arhim. Melchisedec Velnic, a prezentat mesajul domnului Gheorghe-Florin Cârciu, secretar de stat al Departamentului pentru Românii de pretutindeni.
Sfinția sa a amintit că din 2019 nu s-a mai putut merge la Fântâna Albă, la fața locului. La comemorarea din anul 2018, s-a făcut propunerea să se deschidă un punct de trecere a frontierei care să permită accesul direct la locul masacrului, care este foarte aproape de graniță - în prezent se poartă discuții pentru realizarea trecerii de frontieră Fântâna Albă-Climăuți. Tot atunci s-a făcut promisiunea că în manualele de istorie va fi prezentat Masacrul de la Fântâna Albă, fapt care nu s-a întâmplat până în prezent.
În final, a exprimat nădejdea că o veche dorință, aceea de a se ridica o biserică pe locul masacrului, va fi împlinită cândva.