Concert de muzică psaltică și lansarea „Noului Doxastar” al lui Dionisie Fotino

Un articol de: Filip Hristofor Cane - 25 Octombrie 2024

Universitatea Națională de Muzică din București a fost joi, 24 octombrie, gazda unui concert de excepție susținut de Grupul psaltic „Psalmodia” al acestei instituții, în cadrul căruia au fost premiați câștigătorii Concursului național de interpretare a muzicii bizantine „PSALT”, ca activitate a proiectului cultural omonim, cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, desfășurat în perioada 2 septembrie - 10 octombrie 2024. Competiția interpretativă a făcut parte dintr‑un ansamblu de activități cultural-artistice menite să marcheze comemorarea a 170 de ani de la moartea muzicianului Anton Pann. La acest eveniment a participat și profesorul dr. Achilleas Chaldaiakis de la Universitatea Națională și Kapodistriană din Atena (Grecia).

În continuarea evenimentului, într‑o notă academică, Corul de muzică bizantină „Psalmodia” a abordat un repertoriu cu cântări psaltice din „Noul Doxastar” al lui Dionisie Fotino și din operele lui Anton Pann.

 „Ne‑am gândit ca în această seară să abordăm un repertoriu care nu a mai fost interpretat, reușind să abordăm cântări care au aparținut lui Dionisie Fotino. Aceste lucrări psaltice ale lui Dionisie, exighisite, românite și adăugite de către Anton Pann, sunt cu adevărat o colecție care a constituit elemente esențiale ale practicii muzicale de la începutul veacului al XIX‑lea în Țările Române. Traducerile lui Anton Pann câștigă enorm atât în cursivitatea textului, cât și în tehnica de românire. Această simbioză între melosul bizantin adus din spațiul constantinopolitan și melosul românesc completează aceste lucrări, aducându‑ne în prim plan frumusețea muzicii bizantine”, a spus prof. dr. Nicolae Gheorghiță, dirijorul Corului „Psalmodia”.

Printre vorbitori s‑a numărat și Cătălin Cernătescu, cercetător științific în bizantologie și membru al Grupului psaltic „Psalmodia”, care a evidențiat frumusețea repertoriului ales: „Ne bucurăm că am reușit să încheiem, cu ajutorul lui Dumnezeu, acest proiect minunat. L‑am numit «PSALT» și am intenționat să abordăm mai multe aspecte toretice și practice din viața cântărețului de strană. Astfel, am gândit o suită de ateliere, pentru cei interesanți de muzica bizantină, de familiarizare cu paleografia bizantină, cu alfabetul chirilic, dar și cu repertorii alese. Ne‑am putut bucura de prezența unor invitați atât din Ucraina, cât și din Grecia în ceea ce privește anumite tipuri de notație. Ne‑am putut bucura că i‑am putut premia pe câștigătorii concursului național de interpretare a muzicii bizantine, iar în același timp am avut împlinirea unei duble lansări, atât a «Noului Doxastar», care reprezintă o reeditare a cărții omonime, publicată de Anton Pann în anul 1841, cât și a CD‑ului care cuprinde cântări alese aparținând lui Dionisie Fotino și Anton Pann”.