Concursul „Micul Onufrie“, în parohia clujeană „Naşterea Domnului“
Parohia „Naşterea Domnului“ din Cluj-Napoca, unde este paroh Nicolae Buda, găzduieşte mâine, 12 iunie, de ziua Sfântului Onufrie, Concursul religios „Micul Onufrie“, aflat la a VIII-a ediţie. Şi anul acesta, elevii de la Şcoala „Constantin Brâncuşi“ din Cluj-Napoca, reprezentată de directoarea Eugenia Marcu, îl vor cinsti în mod deosebit pe Sfântul Onufrie cel Mare, model de bunătate şi dărnicie pentru copii. În acest an, tema concursului este „O pâine şi pe masa aproapelui meu“. Îndrumaţi de profesoara de religie Daniela Necula, copiii au pregătit pentru „Micul Onufrie“ un program de rugăciuni, povestiri şi cântece religioase, precum şi un dar special, care aminteşte de pâinea dăruită de acesta Pruncului din icoană. Astfel, cei 60 de elevi vor aduce câte o pâine, de forme şi mărimi diferite la biserică, apoi vor ajunge pe masa celor care au trebuinţă de ele. Elevii care se vor evidenţia în concurs vor primi diplome; la fel va fi răsplătit şi cel care a dăruit cea mai frumoasă pâine. Pentru toţi elevii s-a pregătit un mic dar, care constă într-o iconiţă şi „pâinicile Micului Onufrie“.
Sărbătoarea va continua cu tradiţionala agapă, în sala de la demisolul bisericii, unde, după binecuvântarea mesei, copiii se vor bucura de bucatele pregătite pentru ei. Prin aceste întâlniri pentru cinstirea sfinţilor, copiii învaţă că în biserică pot găsi modele vii, demne de urmat: de iubire, de dărnicie, de sinceritate, curăţie şi bună-cuviinţă. Păşind, astfel, pe urmele Micului Onufrie, darul de pâine pare neînsemnat, dar capătă o valoare deosebită prin gestul de a-l oferi celor care au nevoie de el. Şi, pentru a spori frumuseţea cinstirii acestui sfânt, s-a adăugat, de aproape un an, încă un prilej de a oferi daruri, de data aceasta celor care sunt lipsiţi de căldura unui cămin şi de zâmbetul unei mame.
Copiii de la Cercul de pictură al parohiei, în mare parte elevi ai Şcolii „Constantin Brâncuşi“ au dăruit o parte din banii obţinuţi în urma vânzării lucrărilor realizate în atelierele de pictură şi de confecţionare a podoabelor de pom, a mărţişoarelor şi a ouălor decorative, pentru definitivarea construcţiilor de la Aşezământul pentru copii, care se construieşte la Mănăstirea Floreşti, judeţul Cluj, cu numele „Sfântul Onufrie“. Astfel, mâine 13 iunie, părintele Visarion Paşca, duhovnicul Mănăstirii Floreşti şi coordonatorul Centrului „Sfântul Onufrie“, se va afla din nou în mijlocul copiilor de la Cercul de pictură pentru a le mulţumi pentru micul ajutor şi pentru a le oferi diplome. (Marilena Asănică)