Condimentele reduc efectul negativ al grăsimilor din organism

Data: 19 August 2011

Un recent studiu american, desfăşurat de Universitatea Pennsylvania, arată că adăugarea de condimente în mâncare reduce efectele nefaste ale grăsimilor asupra corpului. Astfel, condimentarea mâncărurilor cu scorţişoară, ardei iute sau piper ar putea ajuta la combaterea efectelor negative ale mâncărurilor bogate în grăsimi. În cadrul experimentului realizat în acest sens, cercetătorii au hrănit şase persoane supraponderale, sănătoase, având între 30 şi 65 de ani, cu pui cu curry, pâine italienească cu verdeţuri şi biscuiţi cu scorţişoară. Al doilea grup a primit acelaşi fel de mâncare, dar condimentat cu două linguriţe cu rozmarin, oregano, scorţişoară, curcuma, piper, cuişoare, praf de usturoi şi ardei iute. Au fost alese aceste condimente pentru marea lor concentraţie de antioxidanţi. Cercetătorii au constatat că antioxidanţii prezenţi în condimente au dus la creşterea activităţii sanguine cu 13% şi la scăderea cu 20% a răspunsului la insulină. De asemenea, antioxidanţii pot contribui la combaterea efectelor nocive ale bolilor cronice, cum ar fi afecţiunile cardiace, artrita sau diabetul, produse de presiunea oxidantă.