Conferinţă despre influenţa mediilor de comunicare asupra tinerilor, la Sibiu
Biofizicianul Virgiliu Gheorghe a susţinut joi, 12 iunie, o conferinţă la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfântul Andrei Şaguna“ din Sibiu, cu tema „Influenţa mediilor de comunicare asupra dezvoltării mentale a tinerilor şi asupra vieţii de familie“. La conferinţa din Aula „Mitropolit Ioan Meţianu“ au fost prezenţi cadre didactice, studenţi teologi şi de la alte facultăţi, preoţi şi credincioşi.
În prezidiu, alături de biofizicianul Virgiliu Ghoerghe, s-au aflat conf. univ. dr. Sebastian Moldovan şi consilierul social de la Arhiepiscopia Sibiului, pr. Nicolae Rusu. Conferinţa a fost organizată de Asociaţia Filantropia Ortodoxă Sibiu, cu sprijinul Arhiepiscopiei Sibiului şi a facultăţii gazdă.
Biofizicianul Virgiliu Gheorghe a atras atenţia asupra pericolelor la care sunt expuşi în mod special copiii şi tineri atunci când petrec prea mult timp în faţa televizorului, a calculatorului şi pe reţelele de socializare.
„Lumea ecranului te scoate din interiorul tău, undeva afară. Tehnologia media intervine şi ne schimbă viaţa în mod radical, aşa cum arată cercetările din ultima vreme. Suntem copleşiţi de o multitudine de informaţii, iar prin ecran stăm foarte mult în afara noastră. Niciodată în istorie omul n-a petrecut atâta timp în afara forului său de conştiinţă. Aproape că tinerii nu mai au reperul interior şi dinlăuntru vin doar tensiuni, frământări, impulsuri emoţionale şi nu mai au timp să discearnă pentru că sunt captivi în exterior. Aţi văzut cum micuţii privesc lumea înconjurătoare, cum aleargă, cum se urcă peste tot. Dar dacă este în faţa televizorului, stă blocat în faţa ecranului, ca într-o hipnoză. Este un fel de stimul care blochează accesul la interior şi, de aceea, marea problemă este dispariţia forului de intimitate“, a spus Virgiliu Gheorghe.
Invitatul Asociaţiei Filantropia Ortodoxă Sibiu a mai susţinut o conferinţă cu aceeaşi temă şi ieri, 13 iunie, în Aula Magna din cadrul Facultăţii de Medicină din Sibiu, adresată elevilor de liceu şi studenţilor, în care s-a discutat despre consumul excesiv de programe de media. Un studiu prezentat de European Computer Driving Licence arată că doar 17% dintre copii mai folosesc computerul pentru şcoală şi cunoştinţe IT, restul se rezumă la jocuri, chat, muzică şi filme. În acest sens, organizatorii şi-au propus ca, prin astfel de conferinţe, să vină în sprijinul familiilor care doresc să ofere copiilor educaţia necesară unei dezvoltări optime a personalităţii. (Ştefan Mărculeţ)